Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2007 00:36 - голямото изключение
Автор: trevistozelena Категория: Други   
Прочетен: 1631 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 18.03.2009 15:10


   Ще си позволя да помоля всички, които харесаха приказките на Фани, очакваха ги и наистина им се радваха, да прочетат този постинг. Преди време опитах да разкажа накратко историята на тази жена и нейните приказки, а това по-долу е преписания послеслов към книжката й, дело на Димитър Коруджиев. Написан е като обръщение към деца и може би звучи малко хм...соц, но е интересно и, мисля си, важно да се прочете. Поне на мен разказът за нейните приказки ми действа доста силно, препрочитала съм го почти толкова често, колкото самите тях. Кратичко е:

Голямото изключение (послеслов към книгата с приказки на Фани Пейчева)

 

от Димитър Коруджиев

            Деца,

            Обикновено, за да стане писателят известен, трябва да е написал не една, а много, и то все хубави книги. Чак тогава хората решават, че е съвсем редно за него да се пишат и предговори, и послеслови. Дотук добре, но авторката, чиито приказки прочетохте току-що, съвсем не е прочута. Защо са ми поръчали тогава да пиша за нея?

            Вижте, деца, едни от най-красивите, но често и най-тъжните неща в живота са, както би казал Мечо Пух, ГОЛЕМИТЕ ИЗКЛЮЧЕНИЯ. Срещнем ли голямото изключение, всички предишни правила отпадат и ние създаваме за него ново правило. И тъй като в случая с Фани Пейчева става дума за нещо такова, заслужава си да се напише за нея ако не предговор, то поне послеслов.

            Понякога действителният свят доста много заприличва на приказния. Още “по-понякога” – на жестоките приказки. Не е приятно да си го признаем, но е така. И примерът сега е пред очите ви...

            Преди цели двадесет години (или петнадесет, не е толкова важно) младата още Фани Пейчева е написала великолепните приказки, които съставят тази книга. За голяма нейна изненада обаче не ги харесали. Тогава, огорчена и навярно поразплакана, Фани Пейчева скрила приказките си в едно чекмедже, заключила го и те останали там дълги, дълги години. Всичко това е лошо, но има и нещо друго – още по-лошо. Отчаяна от случилото се, тя престанала да пише. Оказала се по-малко упорита от собствените си герои. И ни е лишила по този начин от още кой знае какви и кой знае колко интересни творби.

            Едва преди две години отключила чекмеджето и занесла приказките си отново. И отново се изненадала – пред книгата й внезапно се открил светъл път. Редакторите й казали, че книгата е хубава. А после приказките попаднаха у мен и аз си помислих същото. И написах нещо, което се нарича похвална рецензия, много горд, че съм, ако не първият, то поне вторият човек, благодарение на когото книгата ще стигне до децата.

            И ето че Фани Пейчева ми се обади по телефона, развълнувана и щастлива, и ме запита ще имам ли нещо против да ми пише от време на време писма: тогава, когато й се иска да сподели нещо важно. Разбира се, аз се съгласих. Знаех, че ме е почувствала близък, защото съм харесал приказките й, а какво друго е излято в тях освен нейната душа?

            Получих една новогодишна картичка, но писмо така и не дойде. Много скоро узнах, че е починала – след два или три месеца и без да дочака появата на книгата си.

            Не зная какъв е бил животът на тази жена, но творческата й съдба е нещастна – една книга, излязла преди десет години и ръкописа на “Принцът и девица-звездица”. В творбите й личи голяма дарба на разказвач, която ще остане неосъществена – поне в количествено отношение. Струва ми се, че нейните приказки могат да се нарекат красиви. Това се отнася преди всичко за света на доброто, за природата, за животните и благородните духове, подкрепящи героя, тръгнал да се бори за нечие спасение. Вижте колко много и колко неочаквани са винаги приключенията му, колко леко се преминава от едно събитие към друго. А не ви ли беше интересен и светът на злото? Вярно, магьосниците и вещиците са ви познати, описани са по такъв начин и в други приказки, но какво ще кажете за злите духове – техните помагачи? Какво вътрешно познание е водило ръката на авторката, когато е създавала този тайнствен свят?

            Старите български имена, чисто българският бит създават впечатлението, че в книгата се говори не за различни царства, а за едно-единствено – страната на далечните ни прадеди. Направо е чудно – в нашето космическо време един автор е могъл да почувства така дълбоко националната ни старина и така добре е успял да я превъплъти в художествени образи.

            Пропуснах да добавя, че красотата в приказките на Фани Пейчева е много поетична, а нерядко и тъжна. Не ви ли изглежда такава и на вас сега, когато научихте нещичко за съдбата на писателката? Зная, че сърцата ви са завладени от големите магьосници на словото – Ангел Каралийчев, Ран Босилек... Но съм сигурен, че ще оставите там едно малко кътче и за нея.

 



Тагове:   Фани Пейчева,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krasi2g - Много хубав послеслов, добре е,
02.03.2007 22:18
че го публикува, струваше си. Само дето натъжава. Малко. Но едно кътче в моето сърце си остана отредено за тези прекрасни приказки.
цитирай
2. trevistozelena - така е
02.03.2007 22:23
нещо като знак на уважение...знам ли
цитирай
3. tarja - Случайно из нета попаднах на пуб...
12.08.2013 23:17
Случайно из нета попаднах на публикуваните от вас приказки на Фани Пейчева и много се зарадвах, че и на друг, освен на мен са харесали нейни неща. Прекопирах всички приказки от вашия блог, събрах си ги в една папка в компютъра, не съм ги пускала никъде другаде в нета и си ги изчетох с голям кеф. Аз имам една книжка от Фани Пейчева "Козелът със златните рога", издадена през 1980 г. от издателство "Народна младеж". Отзад на тази книжка пише, че Фани Иванова Пейчева е родена във Вършец, после учила гимназия във Велико Търново, а след това славянска филология в София (СУ). Въпреки, че не е успяла да се реализира кой знае колко като писателка, явно тя е имала успешни изяви като преводач от сърбо-хърватски, била е учителка, библиотекарка и работила в агенция "София Прес". Пише, че "Козелът..." е първата самостоятелна книга на писателката, също има посвещение в книгата "Посвещавам на моя син Ладислав", което вероятно значи, че е имала и семейство или поне дете. Има снимка на писателката, възрастта не мога точно да определя, между 35 и 50. Това, което ми прави впечатление в нейните приказки е влиянието на славянската митология (логично) и много тънко вплитане на езически мотиви без да са натрапчиви. Според мен приказките в "Козелът..." са по-зрели и с изчистени идеи от тези в "Принцът и девица-звездица", което ме навежда на мисълта, че вероятно в "Козелът..." са подбрали най-доброто от творчеството й, а в "Принцът..." са включени и по-ранни творби или просто не толкова сполучливи, защото никой не пише еднакво хубаво всичките си произведения. Това "не толкова сполучливи" да не се приема като израз на лоши чувства, защото става дума за сравняване на хубаво и по-хубаво. Тази жена има страхотен талант за фабула и за мен с нищо на отстъпва на един Константин Константинов, например, като автор на приказка. Сравнявам я с него, защото и при двамат личи явно влияние от Андерсен, особено в някои творби. Не знам дали аз бих имала търпението да кача приказките от "Козелът..." в нета...
цитирай
4. tarja - но ви благодаря за вашето упорство и ...
12.08.2013 23:28
но ви благодаря за вашето упорство и търпение, да го направите с приказките от "Принцът..." и така успях да се зарадвам с още творби на тази прекрасна разказвачка. Моят "топ 3" е "Първорожденият принц и млечните братя", "Принц Радол и девица-звездица" и "Сватбената рокля". "Синята снежинка" е хубава, но много напомня на "Снежната царица" на Андерсен. "Сватбената рокля" напомня на една руска приказка, на която не помня името и пак момичето плащаше с младостта си за живота на момчето. Ако й намеря името ще я напиша.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: trevistozelena
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3007523
Постинги: 345
Коментари: 4670
Гласове: 16103
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930