Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2007 17:30 - две истории за цинизма
Автор: trevistozelena Категория: Други   
Прочетен: 5042 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 18.03.2009 15:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     I. За мъжа, който не си избръснал брадата цял месец, заради Достойнството си

       Понеже се изживявам така, сякаш изпод перото ми ще излезе супер поучителна притча, нека да започна в този дух - с присъщото за поучителни истории "Имало някога един..."
      Та, имало някога един мъж. Леко циничен и не особено щастлив. Мъж с проблем, който буквално разказвал играта на будната му съвест. А именно - човекът имал строго формулирани (негови си там) принципи, в които силно вярвал и страстно отстоявал, за съжаление обаче, така и не се научил да спазва. 
      Нека не увъртаме и просто уточним - цялата работа била, че нашият тип изневерявал. Ама не някаква такава нормална изневяра в границите на допустимото ("изневяра в границите на допустимото" ще рече - умерена, добре преценена, дискретна и тн). Да си го кажем направо, нашият човек чукал като обезумял; в един момент силно заприличал на тотално излязла от контрол секс-машина. Просто да те хване страх, ако си девойка. А девойки той познавал в насипно количество; както и не-девойки и почти девойки, а също една-две така наречени зрели жени - за цвят. Понякога се обърквал поради безумното текучество в нелегалния му сексуален живот. А понякога му се сърдели като се обърка, но не това бил главният проблем. Тормозел го онзи момент с принципите. Защото, колкото и чудато да звучи, човекът бил силно морален (на теория), а като добавим и ексцентричната му религиозност, образът на героя ни става направо завършен.
         И ако някой си позволява да се усъмни в достоверността на неговата християнска принадлежност, нека има предвид, че нашият човек прилежно спазвал всички пости (вероятно с идеята да се отърси веднъж завинаги от перманентно глождещата го вина към благоверната)... Понякога изнасял леко инфантилни речи пред произволно избрана любовница на тема "Знаците на съдбата са против нас", "Аз, Грешникът" и "Вината, която изпитвам". Още по понякога спирал дори алкохола по време на пост. Но никога секса. Макар сексът, съчетан със стриктните християнски предписания за пречистване на тялото и душата, да внасял в опустошеното му съзнание още по-натраплив вкус на грях.
        НО! Този мъж притежавал (какво ли прави точно тук?!?) особено достойнство. Мъжко такова. Пресилено. И ето как го доказал:
      Нищо драматично. Просто загубил някакъв бас с приятел (нека не се тормозя сега със съчиняване на характера на облога - да кажем, бил от политическо естество). В резултат на което той трябвало да ходи брадясал цял един месец. По принцип бил спретнат тип, но стиснал зъби и удържал условието. 
      И ето го най-после цинизмът! Нашият човек се почувствал неимоверно горд от постепенно превземащата лицевите му части брада. Колкото и смайващо да звучи, тази на пръв поглед елементарна случка някак му внушила, че е мъж на място.
     След месец, разбира се, се избръснал, но през тридесетте дни той открил достойнството си. Неговата мъжественост била неговата брада. През този месец продължил да чука наляво и надясно, но вината сякаш се стопила - облогът я компенсирал по най-циничният начин, който можете да си представите. А били и пости. Съчетанието "пости, които спазвам" (хм...от хранителна гледна точка) и "загубен бас, който удържам" направо унищожили терзанията на съвестта му.
      С избръсването на космясалото му лице, вината се завърнала триумфално. Човекът добре съзнавал горчивата истина, че дори да остави отново поникващата си брада в цялата й мощ, тя няма пак да възвърне достойнството му. Просто вече нямало облог, тоест, липсвала и мъжката дума. Но поне за месец нашият герой усетил вкуса на спокойствието. По най-циничният начин, да...
       
       Ето я и втората история. За контраст.

      II. За мъжа, който си купил кон

      Имало някога един мъж. Патологично влюбчив. Той не просто чукал безразборно, но и се влюбвал, чукайки. Което му създавало крайно некомфортно себеусещане. Защото, нали, има разлика между това да се изживяваш като Казанова и като Дон Жуан. Дон Жуан-ът се влюбва и причинява повече поражения.
      Нашият Дон Жуан умело попрецаквал живота си, заради нетрапливата влюбчивост. Един ден, в името на особено силна любов, най-сетне напуснал жена си и поотрасналите деца и се оженил за новата си страст (разбира се, смущаващо млада - незабележимо по-малка от дъщеря му, ако са ви важни детайлите). Просто така е устроен светът и това дотук все още не е цинично, макар така да ви се струва. Наистина! 
       Цинизмът, както подсказва заглавието, в тази история се явява в образа на един кон. Конят нашият човек купил, след като отново се влюбил и отново напуснал жена си (този път младата), а месец след това (дано не се объркате сега) с разбито сърце се завърнал при първата съпруга. Скучна, позастаряла (но пък запазена), тя дори му се зарадвала. Той обаче някак не споделил възторга й. Липсвало онова, как беше, достойнството... 
       Добре че бил конят. Мъжки, но да не издребняваме. Понякога покупката на един кон може да направи чудеса. Съвсем платонични чудеса, моля ви! Просто... знам ли... Възвърнал нещо съществено в светоусещането на героя ми. А цинизмът, нека обясня, е в това, че не жената (която и да е от многото), не мъжът и осмислената му най-сетне влюбчивост помогнали с нещо на изгубеното достойнство. Явил се конят, съвсем като Deus ex machina, и спасил душата на новия си господар.
  
      Честността изисква да призная, че лично на мен ми е по-симпатичен вторият, да го наречем, абсурден герой. Отдавна не осъждам морала или липсата му; имам доста изкривени, че дори пресилено либерални разбирания по въпроса. Харесвам втория си герой, заради смелостта - той е по-действеният, според мен. Не ме разбирайте погрешно, аз дори не се надсмивам над цинизма (иронията е присъща на стила ми, нищо лично към героите). Просто скоро се замислих за цинизма и на забавен каданс двете истории се занизаха пред мисълта ми.
      Поуката от двете притчи? Поуката е въпрос на лична интерпретация, не очаквайте да я заявя с гръм и трясък. Има много страни. Както ви хареса



Тагове:   мъж,   брада,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. openeyes - Интересни истории за цинизма
17.04.2007 19:24
Моята интерпретация е следната : и двамата герои са останали без мъжкото си достойнство.
Аз не бих приела втория, а на първия не бих позволила да ме доближи :)
цитирай
2. eleni - първият
17.04.2007 20:20
подозрително много ми заприлича на един познат, за когото доста хора се чудехме защо я пусна тая брада напоследък, та заприлича на старозаветен пророк:)

Вторият... ами... като изключим елемента с коня, познавам толкова много влизащи в тази схема, че съставянето на списък би ми отнело неприлично много време:Р
цитирай
3. trevistozelena - eleni
17.04.2007 21:59
да, ама конят е важен:-Р
не ги търси тези герои...да кажем, че са измислени:-)
цитирай
4. trevistozelena - openeyes
17.04.2007 22:02
е, силно казано е да са останали съвсем без достойнство... но това си е твоята интерпретация, разбира се. мен ме учудват по-скоро елементите брада и кон и символа, който влачат след себе си
цитирай
5. nait - Просто се чудя откъде ти идват тези ...
17.04.2007 23:26
Просто се чудя откъде ти идват тези истории :) Цинизмът е част от човешката природа и е последствие от чувството за вина. Ами няма човек, който да иска да живее в постоянен дискомфорт. Вината изчезва и се появява цинизмът. Знам от дядо си, че човек е пораснал тогава, когато успее да се оправдае. Каза го с горчивина след една беля дето бях направил. И сега белята съм забравил, но думите на дядо си - помня.
цитирай
6. trevistozelena - nait
18.04.2007 00:30
така е, да. явно дядо ти е бил мъдър човек...
може би понякога се случва цинизмът да предшества вината, дори някак да я притъпи, преди да се е появила. да го наречем плодотворен цинизъм. но, така или иначе, и двете истории разказват за цинизма-следствие
цитирай
7. eleni - естествено, че конят е важен:)
18.04.2007 15:28
брадата и тя:). А героите не са измислени. Поне не напълно. А дори и да са... всяко нещо, което нарисуваш се появява някъде... и се опасявам, че и с написаните е така, а също и с разказаните. Само се надявам правилото да не важи и за помслените неща, щото тогава... абе, да го кажем така: има една паралелна вселена, в която eleni ей-сега в този момент не е пред компютъра, ами пие ментов джулеп и се смее и целува и я целуват... в една градина далече, далече от тук
цитирай
8. trevistozelena - eleni
19.04.2007 12:58
добре де, разкри ме - тези даже не са и измислени. че и украсени не са.
нещо ми подсказва, че в момента си се пренесла в паралелната вселена:) ама хубаво си я нарисува:) и градина даже - кефиш ме с това въображение, поздрави
цитирай
9. eleni - уви не...
19.04.2007 15:11
... болна в леглото, мамка му. Даже мамка му и прасе:) Винаги ме е очаровало това добавяне на прасето към израза, не знам защо. То (прасето) сигурно присъства поради някаква съвсем банална битова случка съдържаща и тя прасе, откъдето е тръгнал изразът, но на мен си ми звучи сюрреалистично и тва е. Също като "смърт с кисело зеле". Смърт - добре, разбирам, ама киселото зеле откъде се взе?
цитирай
10. trevistozelena - eleni
20.04.2007 14:25
(ерудирано): добавянето на прасето е следствие от едноименен разказ на Радичков. за съжаление с конкретното произведение не съм запозната, тъй като ни мъ кефи Радичков. изразът обаче добива по-широка популярност, благодарение на Гарелов, който го употребява през онзи унизителен за него период, в който се изявяваше като водещ на телевизионна игра. тогава, по време на епическа битка с прасе-касичка, което грухти неистово и не секва, маститият журналист изсъсква през знаменития си мустак именно "мамка му и прасе". дни след това случката бива показана и по "господари на ефира" и триумфира като широко разпространена реплика, изразяваща това, което следва да изрази. за "смърт в кисело зеле" нямам така широки познания, да не кажа, че дори не съм го чувала. но звучи твърде благозвучно и слухоприятно.
поздрави:) и да оздравяваш,ей!
цитирай
11. nait - Че що ни тъ кефи Радичков?? Мен като ...
20.04.2007 14:38
Че що ни тъ кефи Радичков?? Мен като човек не ме кефи, но като писател си го бива. Мое мнение, де...
цитирай
12. eleni - миииииииии
20.04.2007 14:38
тва за Гарелов го чувам сефте. Вероятно защото се старая да имам само крайно необходимото съприкосновение с телевизионни предавания от тоз вид. А израза си го ползвам откакто се помня и вероятно ще да съм го възприела именно от Радичков, когото много обичам, ама е било твърде отдавна за да си го спомням:)
цитирай
13. анонимен - Наминаваща случайно
22.04.2007 20:48
От един коментар за децата и Слави, та се натресох тук и сега няма да мога да се въздържа от патос:
Браво беееее!!!! Много яко си го написала. Не съм чела толкова свежо нещо от последния брой на Максим насам! Незнам за образите - като цяло не ме вълнуват глупавите терзания на комплексираните мъжленца и техните още по-малоумни жертви - ама какъв стил, каква ирония, каква тънка наблюдателност и изобретателна техника на писане! Страшна мацка си, пожелавам ти да станеш първата българска писателка! :))))
цитирай
14. trevistozelena - анонимна
23.04.2007 00:54
мерси. нямаш идея небрежното споменаване на Максим колко засили комплимента :)
цитирай
15. анонимен - Хм, попаднах на блога изключително ...
24.08.2007 23:59
Хм, попаднах на блога изключително случайно и без да съм търсил нищо подобно....даже сега се опитам да възстановя по обратен ред събитията...

Авторката пише много секси, поздравления. Бих искал да я познавам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: trevistozelena
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3008006
Постинги: 345
Коментари: 4670
Гласове: 16103
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930