Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2008 11:52 - хм...ами - интервю:)
Автор: trevistozelena Категория: Други   
Прочетен: 2652 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 05.04.2009 12:22


В “Survivor” всеки един миг е провокация

 

Емил СПАХИЙСКИ-сценарист на шоуто, в разговор с Ивайла ЦАНКОВА

image

 

“Моята теза е, че животът е най-добрият сценарист. И когато сложиш една подходяща рамка, в която да оставиш живота сам да пише нещата, всичко се получава интересно. Екипът ни избра да направи точно това. Поставихме някакви рамки, в които участниците сами написаха историите си. Решихме да не манипулираме нищо, защото, освен всичко друго, би ни било и скучно. Ние само видяхме историите им и ги регистрирахме...”

 

-Ти беше сценарист и на предишния епизод на “Survivor”, кажи ми честно, тазгодишното предаване ще успее ли да надмине големия успех на миналогодишното?

-Човек се учи от грешките си... Мисля, че миналата година имаше един перод, когато дори и зрителят можеше да предскаже какво ще се случи в “Survivor”. Затова сега заложихме такива капани, които и самите участници да не могат да предвидят. Факт е, че тази година има страхотно много обрати – и заложените в сценария уловки, и в самите участници. Например участник, който през цялото време изглежда равен с останалите в един момент избухва като действия и преобръща цялата игра. Или друг, за когото всички имат чувството, че ще се окаже победител, изведнъж тотално се срива и се отказва.

-Ще видим избраните участници довечера, издай поне част от тазгодишната селекция типажи.

-Добре. Един от тях е футболист от националния отбор, който дойде в “Survivor с единствената цел да изпита себе си при сурови условия. Сред участниците е и една известна много красива актриса, която пък се оказа със силен спортен хъс и се бори през цялото време в името на самата победа. Също така – един зъболекар – много екстравагантна личност, за когото мога да издам, че ще допренесе доста за голямото шоу. Друг интересен типаж е бивш затворник, който се хвали с това, че е пребил над 500 души.

-Освен него, ще има ли други явно конфликтни личности? Разчитате ли на такива характери, за да разбунят духовете?

-Само факта, че участниците са разделени на две племена, означава, че между тях вече има съревнование; а това, че всички са наясно, че накрая ще остане само един победител предопределя пък интригите и сблъсъците. Отделен е въпроса, че многообразието от човешки характери – холерици, сангвиници, твърде пасивни и твърде активни, няма как да не засилят конфликта. И най-важният фактор – атмосферата на глад, студ, бури и опасности, допълнително кара тези хора да стигнат до ръба на възможностите и психиката си.

-Доколко тези условия променят човешкия характер?

-Страшно много! Когато после участниците се видят, нито един от тях не вярва, че това е самият той. Обикновено обвиненията към нас са, че сме ги показали в друга светлина. А всъщност истината е, че човек има една същност, която останалите виждат, а той така и не признава пред себе си.

-Възможно ли е да спазваш някаква предварително намислена тактика в “Survivor?

-Всичко предварително намислено се проваля. Тази година имахме доста участници, които бяха сигурни, че се движат по план и в един момент нещата се обърнаха за тях. Заради нещо съвсем малко, нещо, което надменно са подценили. В “Survivor” всяко едно подценяване на ситуацията води до обрати.

-Да разбирам ли, че на финала няма да видим някой блестящ стратег?

-Хм, не съм казал такова нещо...

-А колко човека в момента знаят кой е победителят от този сезон?

-Когато се избира победителят, работи само една камера. Нейният оператор е аржентинец. Веднага след края на гласуването касетата се сваля, запечатва се в малък сейф и се дава на продуцента. Така че Евтим Милошев е единственият човек, който знае кой е победителят. Всяко нещо, което излиза по пресата е пълна спекулация. Дори самите участници, които често опитват да преброят помежду си кой за кого е гласувал, никога не успяват да стигнат до вярна сметка.
image

-Според теб “Survivor по-скоро авантюра ли е или занимание за мазохисти?

-Тук трябва да сложим и нас, като екип, защото в крайна сметка да бачкаш в джунглата си е форма на мазохизъм. Но дори в най-тежките мигове, когато минеш през океана и водата “те измие”, започваш да се чувстваш щастлив. Спираш да мислиш за всички грижи и в крайна сметка осъзнаваш, че участваш в нещо, което ще помниш цял живот. С гаранция!

Колкото до участниците – всички, които са минали през “Survivor, до един искат да се върнат и да участват пак. Ще ти цитирам една отпаднала участничка: “Всяка нощ сънувам океана и плисъка на вълните. И ми става все по-тъжно и по-тъжно...”

-Пак ли играта ще започне внезапно за участниците? Миналата година ги шашнахте като без предупреждение ги стоварихте на острова преди обявеното начало...

-Ще има нещо подобно. От трейлърите се виждат едни хора, които скачат в океана и неистово плуват към брега, така че мога да ти обещая още по-шокиращо начало този път. А и за тези снимки е използван един легендарен кораб, който е бил собственост на Ал Капоне и носи духа на старите мафиоти от 30-те години.
image

-След като си сценарист, чувстваш ли се така, сякаш малко или много манипулираш една група хора? На практика ти създаваш някакви правила, на които те трябва да се подчиняват, ако искат да бъдат на това място. Приемаш ли това като “игра на бог”?

-Затова и играта се казва “Survivor”. Дори да попаднеш сам на това място, ще откриеш, че има някой, който си играе с теб. Пуска ти дъжд, хвърля някоя акула насреща, за да те погледа как плуваш и тн...  Колкото до манипулацията – няма предаване без известна избирателност на нещата. При все това “Survivor” не разчита на скандала, а на силните емоции. Няма как да манипулираш един човек, който крещи от радост, няма как да манипулираш някой, който се заклещва някъде и вие от болка и яд, че не може да продължи играта, нито пък човек, който се колебае дали да се откаже, защото кракът му започва да гноясва... Имаше случай и с участничка, на която падна преден зъб. Това си е направо страшно за една суетна жена. Тя беше изправена пред решението дали да се откаже в името на суетата или да продължи в името на победата. В такова нещо няма и не може да има манипулация.

-И отказа ли се?

-Няма да ти кажа. Ти би ли се отказала?

-Да.

-И много други жени биха се отказали. Но тук става въпрос и за човешки дух, и за спортен хъс...

-Кое е нещото, което те изуми най-силно в този епизод?

-Изуми ме откритието, че мъжете са по-емоционални от жените.

-“Островите на перлите” ще текат паралелно с четвъртия сезон на “Big Brother. Умишлено ли се търсеше тази конкуренция?

-Не и от наша страна. За “Survivor се знаеше още от края на миналата година, когато обявихме кастинга за този епизод, докато “Big Brother огласиха много по-късно кога ще стартират. По-скоро те търсят предизвикателството. Но те имат едно предимство, което би трябвало да бъде в тяхна полза. Предаването им е наживо и ако видят, че ние вадим пушка, с малко повече съобразителност биха могли да извадят топ. “Survivor обаче разчита на това, че е позитивно предаване, което показва някакви достойнства като дух, сила, приятелство, докато “Big Brother разчита преди всичко на интригата. Много често те експериментират с лабилни хора. Ние не бихме могли да си позволим лукса да заведем психически неустойчив човек на острова, нито майка с дете, да не говорим за бременна жена. Защото носим огромна отговорност за участниците си. Ако в къщата на “Big Brother някой истеряса през нощта, веднага ще връхлети екип, който ще го откара в “Пирогов”. Докато ако при нас някой истеряса и започне да атакува другите хора, ние можем само да стоим и безмълвно да чакаме лодките и хеликоптера да стигнат дотам, а ако има буря, няма и да стигнат. Затова и разчитаме на нормални хора. Надяваме се обаче разумът и добрият вкус у зрителите да надделее. И още нещо – всеки дълбоко в себе си е приключенец...и скандалджия също, но все пак би предочел да приключенства, отколкото да се кара, нали?

Big Brother” много държат да заснемат поне една секс-сцена. Вие заснехте ли?

-В началото има закачки, този сезон има и една много романтична любовна история, но след десетия ден, когато гладът става нетърпим, хората остават безразлични дори към голотата. Мъже и жени се гледат голи и абсолютно никой от тях не проявява реакция на такова ниво. Виж, основният инстинкт на човека е оцеляването. Когато той се задейства, всички останали инстинкти остават на заден план.

-Един личен въпрос.Ти беше главен редактор на FHM, можеше да организираш фотосесии с голи жени вероятно през ден – познавам доста мъже, които само си мечтаят за такава работа. А се отказа от всичко това, за да бъдеш сценарист на “Survivor. С какво изкушението на “Survivor” е толкова силно?

-Пътешествието. Като се върнеш в България след едно такова пътешествие, започваш да разбираш колко е сиво ежедневието ти. Затова се бях заклел, че повече няма да ходя на “Survivor” , но на втория ден от връщането си се хванах, че разглеждам картата къде ли би могъл да е следващия епизод от шоуто. Защото има разлика между това да отидеш някъде с екскурзовод и съвсем друго да живееш два месеца с местните хора и да усетиш това, което е спектакъла на един ураган, да наблюдаваш размножаването на китовете, да видиш акула или да плуваш сред скатовете... В крайна сметка и FHM е формат, и “Survivor е формат, само че едното е приключение, което остава за цял живот. А гола жена, както се казва, можеш да видиш всеки ден...

 

 

 

 

 

 

 

 



Тагове:   Survivor,   интервю,


Гласувай:
0



1. sis - хм..
24.09.2008 12:28
симпатчина е идеята на сървайвър, но досегашните им епизоди бяха по-малко екстремни от нашите палатки, та нещо не им вярвам, и на сценаристите, и на тяхната джунгла!

Хубаво интервю :):):):)
цитирай
2. trevistozelena - sis
24.09.2008 12:33
хехех следващият път идвам да ви интервюирам по палатките;)
иначе за Survivor - миналогодишния епизод лично на мен си ми хареса. първият обаче - този на слави трифонов, беше доста жалка работа...
поздравки!:))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: trevistozelena
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3007522
Постинги: 345
Коментари: 4670
Гласове: 16103
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930