Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2014 21:27 - Троянската война. Хетите/Самсара
Автор: budha2 Категория: История   
Прочетен: 2666 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Сериозните" учени до началото на XX век от н.е. не признаваха съществуването на пеласгите. Те вярвали, че са техните митични хора. "Пеласги - това е просто една сянка, лишена от историческа реалност" - Енциклопедия Хърш Историците си промениха мнението си само под натиска на неопровержими факти, получени от археологически открития на миналия век. Но за древните автори, пеласгите бяха много реални хора, носител на най-високата култура, доста различни от гърците. Херодот ги нарече варвари , докато гърците, които се превърнаха в модел за подражание на европейската цивилизация, заимстваха от пеласгите не само азбука, строителни технологии, морски умения, но откраднаха религиозни вярвания артефакти и ритуали.                                                                                 Проблемът е, че пеласгите, не са създали централизирана държава, и следователно не можаха успешно да се противопоставят на враговете. Дори и в Ханаанската земя, те не създадоха единно царство, и Съюз на петте градове-държави. Не и като тяхната собствена държавност, пеласги изчезнаха, разтвариха се в траките, етруските, и други народи, като раздадоха най-високата си култура, която стана основа на много цивилизации на древния свят.                                                                  Що се отнася до ахейците, те, както и пеласгите, са добре известни на египтяните се наричат ​​"Akayvasha" - Арголида (Егей). В тесния смисъл на думата е името на територията на запад и югозапад Мала Азия, хетите неконтролируемо с центъра в Milavanda (бъдещият известен древен град Милет). След поражението на ахейците Пеласгийски започнаха широка експанзия в Егейско море, което е причинило напрежение в отношенията им с хетите, и близките отношения с Египет като потенциален съюзник в борбата срещу Novohettskim царство. До средата на BC на XIII век Ahhiyavy лидери (т.нар Achaia хетите) все атакуват съюзниците Хетските в Западна Анатолия.
Целта на ахейската агресията става площа на хетската Wilusa на азиатския бряг на Хелеспонт. Съвременната наука има съмнение, че Wilusa е Именно Троада, която беше на мястото на операцията на Троянската война. Но нито една голяма война няма да започне без предварителните етапи: дипломатическото противопоставяне, на търговското ембарго, военни инциденти на границата. Не беше изключение и Троянската война. За нападение се ангажират ахейските царе на европейските държави на Гърция и Мало Азийското крайбрежие на Троя и все още остават под острови Пеласгийски в Егейско море.
В Писмо до началника на Лесбос хетската King Muvatalli пише че ахейци нападнали острова си и взети за Milavandu (Милет)  в робство занаятчии. Увеличаването на напрежение между хетите и ахейците, за контрола над Кипър - важен доставчик на мед {www.iu.ru/biblio/archive/volkov_heti} .                             Опитите за уреждане на задаващият се конфликт с дипломатическите мерки не успяват. Тогава хетите организират икономическа блокада на ахейците. С държавите от Сирия и Ливан, които преминаха през заобикаляйки хетите транзит бронза от Месопотамия до Ахая, сключили споразумения за търговско ембарго срещу гърците. През 1220 г. пр.н.е. Хетският цар Tuthaliya IV подписва един от тези споразумения с държавата на северносирийския Amurru. В отговор, ахейците ще увеличат натиска върху Vilusi, което е ключов момент по пътя на търговските кервани, носещи мед от Тракия в Мала Азия до хетите.
Ситуацията се усложнява от факта, че и двете Тракия и Wilusa били обитавани от Pelasges и сродни племена. Но  Европейския бряг на Хелеспонт, на практика преди Троя, е бил столица на тракийските пеласгите, град Лариса. Така, пред ахейците е двойно предизвикателство: не само възпрепятстване доставката/за Хети/ на суровини за производството на бронз, но на финала на победения враг - пеласгите да се предотвратят бъдещи отмъщения. Приказка за отвличането на Елена, като претекст за Троянската война, нека остане на съвестта на Омир.
След дипломация и ембаргото не са довели до желаните резултати, хетейците като велика сила, не са имали друг избор, освен да използва сила. Между 1220 и 1210 година. Хетите организират военна кампания срещу Milavandy и завладяват този град. Ахейците не само губят plattsdarm в Мала Азия, но и на "житницата на Гърция" След това тази война става неизбежна.                                                                                                       Войната започва през 1210 г. пр.н.е. и продължило 10 години (с Според друга версия, вземането на Троя пада до 1184 г. пр.н.е., съответно, и началото на войната се измества към 1194 ).
Срещу Троя са почти всички известни градове-държави на континенталната част на Гърция, както и началниците на островите Крит и Родос (по това време също заловени от ахейците). Основни съюзници на Троя станаха хетите, пеласгите и траките. Последните, в действителност, и са включени в етапа на историята дължи на факта, че те са споменати в "Илиада" от Homer. Без да навлизаме в описанието на войната (ние се интересуваме преди всичко от резултат), че е необходимо да споменем няколко точки, които са от значение за хетите.
Въпреки че хетите не са изрично споменати в "Илиада", но като сила, която контролира Vilusi и изземване Milavandy ахейци породили Новохетското царство може да избегне пълното участие във войната, за да не "губят лице" - на Изток за реално. В допълнение, падането на Троя, открива за враговете на хетите земен маршрут от Европа към Азия през Хелеспонт. А това е съвсем различно ниво на заплаха от нашествие на ахейците по морето.
Несъмнено е, че войските на Хетите участват във войната. Това се доказва от поемата "Одисея":
Така Еврипил, Telefova сина бедствено мед
Той [Неоптолем] разори,
и условията на младия лидер на всички keteytsy паднаха си {«Odyssey», XI, 519-521.}   image                                                              Тук "keteytsy" - Хети (египтяните ги наричат, както и). Еврипил син Телеф (Telep - името на хетееца, беше цар Telipinu) и Астиоха, сестра на троянския цар Приам. По този начин, keteytsami-хетската Хети команди Еврипил , племенник на Приам, даде сестра си за един от представителите на царя на хетите дом.
Що се отнася до Приам, той най-вероятно е бил пеласг.Това се подкрепя от един епизод от Библията - а именно, битката между Давид и Голиат . Описание на начина по който младия Давид убива гигантския филистимец (1 Сам 17:. 1-51), известен на почти всички. Но малко хора, дори и от хора, които четат Библията през цялото време, си спомнят, че е убил Голиат два пъти. За втори път в напълно погрешна картина филистимец гигант, а не от ръката на Давид, който по това време старейшината: "Имаше битка в Гов След това убил Elhanan син Яреорегим Витлеем, гетеца Голиат, чието копие дръжката бе като кросно на тъкач "(2 Царе., 21:19). Тук има и друг характер, които "закани израилтяните" (2 Царе., 21:20), по същия начин както в първия епизод е направил това Голиат. Трудно е да си представим, че в рамките на едно поколение филистимците две идентични гигант със същото име и от един и същи град.
"В някои от битките уби Голиат в действителност - авторът пише хипотеза А. Афанасиев - читателят е свободен да реши по своему. Но бих избрал втория вариант. И това не е само в това, че историята на втората смърт на Голиат, непретенциозен, лишени от романтични цветове, е по-правдоподобобна - но също така и във факта, че първата версия, заложена в цар на Израел най-благоприятната светлина, дава много по-плагиатство.
Точно същата история беше казана дори в Троя. Когато никой от гърците дори не се осмелил да влезе в борба с Хектор, по-големият Нестор, срам и вълнуващо, каза гърците, дори когато една от историите на младостта си. Въпреки, че след като се сближили на плодородните полета на Пелопонес двете армии; пред една от тях е "божествена" герой Erevfalion; самият той извика poedinschika, но трепереха и не смееше да напусне никого. Пое предизвикателството, докато все още е доста млад Нестор:
Разби сърцето в мен, аз ще разгледаме неговата смелост,
С горда да се бори,
Макар партньорски бях по-млад,
Борих се с него - и възкликна предоставена Athena!
Повечето и най-силният от всички, аз съм убил човек!
В прахта лежеше, огромна, тук-там се простираше { "Илиада", 7: 150-156.} .              image   Това не е ли разпознаваемо? Най-младият приема предизвикателството, на този пред който всички треперят - и печели. Може дори да се каже съвсем точно, от които Давид чу тази история, разказана от от царя филистимец, които носеха много уникалното име - Anhuz.
Ако римляните си направят труда да получат разбиране от Библията, аз мисля, че ще бъдат много изненадани да открие името Anhuza на страниците на еврейските писания. След подобно име - Анхис - носел техният собствен легендарен прародител. Анхис се нарича възрастен троянски герой, който управлявал на раменете на опожаряването на Троя от неговия син Еней, основател на Римската аристокрация.
В древните източници, изглежда, никъде не се казва, че след смъртта на Анхис Troy се премества в Палестина, но ние знаем, че той и синът му са живели известно време в Крит - основната военноморска база на филистимците (Вергилий в "Енеида" намеква само при него, и Овидий в "Metamorphosis", казва толкова категорично). Ето защо, имайки свободата да оспорим становището на Вергилий, макар Анхис е загинал в Сицилия, можем да предположим, че Trojan герой на име Anhuza завърши дните си в Палестина. Както и да е, тази версия обяснява добре познатата  историята на Троянската-гръцкия конфликт на цар Давид.
Давид беше бодигард на Anhuza (1 Сам 28:. 2) и за времето може и да сте чувал много словоохотливя старец в различни троянски басни, разкази и легенди,с които след това, с оглед на присъединяването му, се украси биографията му " {Афанасиев филистимци - забравени хора // История, № 6, 2000 година} .
Ако Анхис, роднина на царя на Троя, избягал в пеласгите в Ханаан, Палестина, а не да хетите, а след това с голяма вероятност може да се каже, че не е хетейците, и Пеласгийски. Съответно, Пеласгийски и самият Приам.
Но да се върнем към хетите. Друг епизод на Троянската война, описана в "Илиада", показва, че косвено, относно действителността на обвиненията за участие в нея хетите. Троянски коне притичват на помощ на амазонките, водени от тяхната царица Пентезилея, който умира в ръцете на Ахил.
Всъщност, Halizones на Гръцки - е "самохвалко". Но това, което изглежда да бъде свързано е  че Наlizones са амазонки, изгаряния в полето гърдите да пъргави с лък?
За гърци, които никога не обичаха хората на хетите, не било достатъчно,  да преведат хетската "хубаво" като "Охранители". Те отидоха още по-далеч, и със сигурност преди всяка битка изплю (интересно, между другото, аналогията: псувни - караница - отбрана ...) pereinachili Halizones в Амазония - breastless. Това означава, че те се позовават на мъже, но в действителност - не воини, а жените, но без гърди. От сравнението на ахейците може и ретуширате, че жена от хетите и на коне галопиращи, и се използва, за да отидат на война - най-малко аристократ: "Тази жена ти, хетейците, човеците, и когато имаш тях - жени breastless."
И след петстотин години, когато Омировия епос решава да запише, проверете го разбера, че е имало устно версия: дали Halizones, или Amazon, ако не Amazon. И стана подигравателен прякор в митологията и фикция в Gerodotovu история.
Не трябва да забравяме факта, че реката, която произлиза държавноста на Хетите се нарича Galis (сега Kizil Irmak). Galis на Гръцки - Алисън, и хора, които са дали своето име на реката - Алисън-Halizones. Ето най-после е регион от Галатия (Alazeya), наречен в чест на преместилите се тук "Селтик" племето на галатяните. Това просто не е ли странно, че районът се нарича в хетите, на гръцки, от Селтик, но всички  Думи са със същия корен?           image                                                              Херодот не се съмняват в съществуването на някоя от амазонките, нито че те многократно са се борили срещу гърците {Херодот. История. IV, 110. M:. Ladomir, ACT, 1999.} , и вземат предвид техните foremothers Savromats които е дал в заключението си, за амазонките и скитите {Херодот. История. IV, 110. M:. Ladomir, ACT, 1999.} . В този случай, амазонките пристигнали на кораби от Мала Азия, от района на устието на река Galis - единственото място, където хетите съхраняват, достъпът до Черно море.
"След победоносната битка на Fermodonte елини (така Легендата продължава) се завърна у дома на три кораба, носейки със себе си амазонките, тъй като успя да улови живи. В открито море амазонките нападнат гърците и убит [всички] мъжете. Въпреки това, амазонките не са били запознати с ветроходство и не знаят как да се справят с волана, платна и гребла. След убийството на мъжете, те са били носени от вълните и задвижвани от вятъра, най-накрая се приземили на езерото до Meotida " {Херодот. История. IV, 110. M:. Ladomir, ACT, 1999.} .
Най-вероятно, това са хетейски жени, които иззети по време на войната, и гърците, които са решили да изпратят вкъщи плячка на кораби. Каквото и да е, тази история - още едно потвърждение на родство между хетите, скитите-Sauromats.
Херодот, Страбон, Павзаний и други древни историци и географи споменават, че Halizones последствие живял между скитите по Южното река Bug, близо до гръцката колония на Олбия, където и доставени, е заседнал начин на земеделските производители, зърно за продажба {Smooth D. древния свят: тълковен речник. В 2 т. Т. 1. М., 1998, стр 19.} .
* * *
След поражението на армията на хетите и смъртта на своя лидер Еврипил дните на Троя са преброени. Ние няма да предполагам каква е истинската история на троянски кон, след което съвременните хакери наричат ​​зловреден софтуер, въпреки че най-вероятно има зрънце истина в това. Заслужава да се отбележи, че истината за този кон е разказана в "Илиада" чрез известната фраза: ". Пазете се от гърци, носещи подаръци" Някой може, всъщност, да се зачуди защо да се страхува от гърците, носещи ако е обсадена Троя и оставили подарък с ахейци? Тук не трябва да забравяме, че гърците, дори когато - тя също е пеласгите. Еврипид казва:
Баща на петдесет Данаиди,
Пристигнали в Argos, основана град Инах
И всеки, който носеше името пеласги,
Danaev псевдоним нареди да се вземат в Гърция.
Така гърците, дори когато - тя пеласги, останали в Гърция под ръководството на ахейците и се противопоставят на техните сродни троянски коне на страната на врага. Поради това е необходимо да се страхуваме от гърците, носещи подарък, предатели от сърце.
Има троянски коне са толкова полудели от радост, че проби стената и внесени коня в града или не, но така или иначе Троя е превзета и изравнена със земята. От всички огромни семейства на Приам са оцелели само няколко души: Хелен, Касандра, съпруга Андромаха Хектор и Еней с Анхис и Асканий.                                image Най-щастлив е Еней. Той, според традицията, е родоначалник на династията на Albanските царе, а чрез тях - родоначалник на римляните. Произхождащи от Еней се броят Юлий Цезар и император Август. Опитах се да му се обадя на основателя на Рим, но с времето разбрах, че разликата между датата на падането на Троя и датата на основаването на Рим са доста големи за един човешки живот.
Въпреки това, гръцката традиция  посветена на събитията е много по-реалистична от римската: след падането на Троя, Еней оставил в Троада и подзаконови оцелелите троянски коне. След това той имаше (очевидно в резултат на друг враг инвазия), все още да се движи отвъд морето, в Епир, Тесалия, или - дали не със сънародници-пеласги.
Но защо хетите не дойдоха на помощ на троянците, и не са изпратили подкрепления след това? Фактът, че царството Novohettskoe само в края на XIII век пр.н.е. е във вътрешна криза {История на изток. V.1. Изток в древността. M:. "Източна литература" RAS, 2002 г., стр. 120.} . Непрекъснати войни отслабиха икономиката, намалиха мъжкото население.В упадък е и селското стопанство. От писмото, адресирано до хетите от цар владетел на Угарит е ясно, че в този момент хетите са имали голям недостиг на храна. Страната не може да се снабдява с храна, а да се внася от чужбина е трудно, тъй като е на враждебната страна             /ембарго/.
Позиция на Външната политика също беше тежка. Асирийците нападнали югоизточната граница на север са безкрайни нападения. От другата страна на източната граница, със сигурност не без помощта на Асирия, е нараснал от малки Semi-Хетските състояния на горните Ефрат.
Разбийте ахейците само завършени на снимката. Хети, добре запознати с цялата стратегическа стойност на Троя, както изглежда, че нищо повече не може да се направи, за да я спаси при дадените обстоятелства. Fire Troy стана кладата за цивилизацията на хетите. И това не е само за тях. Трасе от Европа към Азия е отворен, но те не са се възползвали от ахейците, които разкъсаха ръката си в десетгодишна борба за Ilion. Нови завоеватели, дорийците, паднаха върху тях, и усвоени всичките си завоевания. Ахейци трябваше да отиде в изгнание след Pеласгите, ставайки морски скитници.
И новата вълна на "морските хора" помете Египет и Близкия изток - пеласгите (включително от и до победен Троя), ахейците, етруските, Ликийци, Sekulow и други, които са загубили своята родина. Египет едва отклонили от тях, тя прекарва всички сили (достигнал точката, че държавната хазна не е в състояние да изплати заплатите на служителите на царския некропол и те започнаха стачка, оставяйки мумиите без дължимата грижа на фараоните) и отслабени, така те отпаднаха от великите сили, а по-късно стават лесна плячка за асирийците, персите, македонците и римляните.
Заедно с "морските хора" чрез пробив в хетската отбраната на запад се втурнаха множество племена на Европа ", известна само по име, а след това в египетския неточно предаване". Орди от емигрантите пометоха Мала Азия и унищожиха Новохетското царство. Извънземните завзеха Сирия и се разположиха в средата на Amurru. За половин век те са били ужасът на великите сили.
Само в средата на BC на XII век Фараона Рамзес III-накрая успя да се пребори за сухопътните и морските нападения  на извънземните. По-малко зло от всички претърпя Асирия, но тя - до X век останала в дълбока отбрана. "Нито една страна, като се започне с Хети, поддали на своите войски," - казва един от египетските надписи за извънземните.                                  lib.rus.ec/b/218878/read                                                          



Гласувай:
4



1. kasnaprolet9999 - Превода е ужасен, да беше се пост...
01.12.2014 21:46
Превода е ужасен, да беше се постарал да го пооформиш, след като си ползвал чичко Гугъл.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8725015
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930