Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2007 01:38 - Тора-Фугу...за мен
Автор: trevistozelena Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5006 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 18.03.2009 15:15


             "Който е опитвал тази риба е глупак, но който не е - също" - казват японците...


     За първи път чух за рибата Фугу от един специален човек през една невероятно нежна нощ. Той е от онези мъже, способни да създават особени моменти, говорейки с дрезгавия си тембър за какво ли не... Малко хаотично, но дяволски увличащо... Човекът, с когото обожавам да мълча и да слушам плъзгащи се като пръст по кожата истории. Та затова не знам дали, ако бях научила за Фугу по друг начин (да кажем от книжка или любопитните факти в някое списание), щях да пожелая това усещане...едва ли... Но така или иначе оттогава си имам една дръзка мечта, като че ли най-смелата - парченце Тора-Фугу, по възможност правилно преценено като за мен.
      Фугу всъщност е японският ник-нейм на рибата балон, известна с изключително силната си отрова, съдържаща се в хрилете, стомаха, опашката и перките й. А Тора-Фугу е названието на най-отровните екземпляри от фамилията. 
      Парадоксално, но Фугу е легендарен деликатес в японската кухня. И невероятно въздействащ наркотик, разбира се! Готвачите, които имат право да я приготвят и поднасят, минават през дългогодишен курс на обучение. Талантът им се състои в умението да преценят правилната, индивидуална за всеки клиент, доза, която ще го отведе до границата на смъртта, но няма да го убие. Традицията повелява при смъртен случай на свой клиент, майсторът, приготвил Фугу, да защити честта си с харакири. Поднасянето на парченцето отровен деликатес е адски интимен акт между потенциална жертва и убиец - готвачът сам поставя смъртоносния деликатес в устата ти.
      Ефектът, заради който си струва да поиграеш на руска рулетка с късмета си е самото усещане на смъртта, пъплеща по тялото. Първоначално започва с изтръпване на крайниците, бавно пълзяща нагоре към главата парализа... до шията... по шията... брадичката... челюстта... Добре е да не продължи нагоре и да остави очите ти живи, защото усетиш ли смъртоносното вдървяване и след челюстта си, значи наистина умираш.
      Не знам дали си глупак, ако се решиш на подобна игра със собствената си смърт - японският израз в началото на постинга е достатъчно красноречив. Аз бих опитала такова усещане. Не от любопитство или липса на пълнокръвни емоции; напротив - точно заради всички силни усещания в живота си



Тагове:   наркотик,


Гласувай:
0



1. pill - ***
15.03.2007 14:04
за да не пустее интересния пост откъм коментари ще кажа, че Фугу привлича и мен по един дяволски перверзен начин, но нямам куража за нея :) ценя живота твърде много, за да бързам за срещата с летаргията, но и мъничко ти завиждам за авантюристичния дух :)
поздравления за поста, много ми харесва маниера ти на писане - обзалагам се, че и на краставичар краставици си продавала ;)
цитирай
2. trevistozelena - pill
15.03.2007 14:25
мерси за хубавите думи:) обаче тц! - никого не зарибявам с Фугу...после да не се наложи да правя ритуално харакири, редом до някой злочест готвач... а и отказването от рибката също е мъдро решение...най-малкото защото спестява доста пари :) но ако някой все пак реши да ме почерпи с парченце Фугу (пък бил той и краставичар) - няма да откажа. честна блондинска! :)
цитирай
3. анонимен - :)
17.07.2009 12:55
Романтичната представа за рибата в този разказ е преувеличена. В действителност изтръпва единствено и само езикът на ядящия за около 15 секунди. Няма как да изтръпва така тялото, защото остатъкът от отровата се асимилира първо в устната кухина. Ако изтръпването на езика, продължи повече от 15 секунди, означава, че животът ви е сериозно застрашен. Търсачите на силни усещания обикновено си хапват парченца риба, които се предполага, че имат повече отрова и оттам идва статистиката за доста смъртни случаи. Иначе рибата си е почти безобидна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: trevistozelena
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3008037
Постинги: 345
Коментари: 4670
Гласове: 16103
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930