Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2008 16:36 - личен ТОП 5 на най-суперските магически екземпляри
Автор: trevistozelena Категория: Лични дневници   
Прочетен: 15644 Коментари: 29 Гласове:
1

Последна промяна: 05.04.2009 11:56


            Винаги съм си падала по умни и убедително тайнствени мъже. Ако пък са си направо магични типове, просто не мога да им устоя. Ето защо си спретнах една скромна класация на най-култовите ми литературно-легендарни магьосници с малко или малко много инфо за всеки от призьорите. Класацията върви в низходящ ред, просто защото не мога да мисля първо за по-незначителните типове, а чак после за любимците ми:
            1.Винаги номер едно - МЕРЛИН БРИТАНСКИ:
image
            Поопърпаното всичко знаещо копеле (тук "копеле" с почти любовни нотки) от легендите за крал Артур, които попивам страстно във всякаква форма още от невръстните си години.
            Каквото и да си говорим, най-шантавия, велик и всъщност мъгляв образ от преданията въобще не е Артур, нито Ланселот, нито даже Моргана, да не говорим пък за примерното християнче Галахад, ами най си е Мерлин. 
            Има версия, че "Мерлин" не е никакво собствено име, както сме свикнали да приемаме, а е своеобразна титла от онези времена, затова и понякога го срещаме като "Мерлин Британски". На мен лично ми звучи по-убедително да е така...не знам. Не знам също и дали с някакво основание, или просто като литературна измишльотина в романа си "Мъглите на Авалон" явната, но иначе с приятна фантазия феминистка Марион Зимър-Брадли, му лепва името Талиезин.
            Факт е, че Мерлин е най-смислово запазеният персонаж от целия цикъл легенди за рицарите на Кръглата маса и крал Артур, тъй като християнството (с любезното съдействие на фанатика сър Томас Малори) и тук е успяло да изопачи доста оригинала на преданията, поомацвайки ги с чисто религиозна символика. Всъщност първоначалните образи навремето са били до един езически, а днес само Mерлин е безспорно запазен като такъв. С още по-други думи, Мерлин си е друид, при това един от последните друиди, пръкнали се на завития с мъгли остров Авалон. Жрец, пророк и въобще такъв вълшебник, че пред него маг Сибила спокойно би могла да се завре в ъгъла, където да яде пасти до припадък (тя вероятно това и прави, ама да не се отклоняваме...).
            Де-що мистика може да се открие в легендитe за крал Артур, все е плод на Мерлиновите занимания. Той нарежда нещата така, че въобще да е възможно да се роди бебето Артур; след години пак той светва объркания народец какво е предназначението на някакъв си плаващ по водите камък със забит Екскалибур в него; после, наред с всякакви подробности, предрича и краха на Артуровото царуване; прокарва модата и практицизма на кръглите маса и в крайна сметка се оттегля на заслужена почивка с младата (или поне младолика) езерна господарка лейди Нимю, която го дрогира с нейни си там магьоснически похвати, оплита го с нишки на опиянението и го оставя да си халюционира щастливо цяла вечност под корените на някакъв си дъб.
               За нас остава светлия спомен за него като завидно спокоен, хладнокръвен, ироничен, мъдър и въобще чудно пленителен магьосник.

              2. ДЪМБЪЛДОР:
image
              Айде кажете сега клишето, че "Хари Потър" си е комерсиален алабализъм и ще ви се разсърдя сериозно. Книгата може и да е станала комерсиална, ама е голяма работа, просто защото въображението, с което е създадена е нечовешко и някак...как да кажа...искрено. В смисъл, че направо си личи, че късметлийката Джоан Роулинг наистина се е забавлявала яко, оплитайки сюжетите около малкия очилатко, а това е много важно. На човек трябва да си му е густо, докато пише, иначе просто не става. А на нея, така като гледам, й е било най-густо да измисли чичо ви Дъмбълдор.
             Или от интуицията си, или от някое иначе забравено интервю с нея, знам, че за Дъмбълдорския образ си е послужила именно с прототипа на гореспоменатия Мерлин. Само че го прави по-откровен веселяк и някак по-човечен. Не мога да й простя, че го уби в шестата книжка, ама на - требе си реализъм в литературата...няма как...
             Дъмбълдор се развява с характерни магьоснически мантии, спи с нощница, мрази да яде всякаквовкусови бонбони, защото колчем опита, все налита на такива с вкус на повръщано или поне на ушна кал. Наясно е с функцията на философския камък, даже се бил познавал с известната от окултните хроники личност Никола Фламел (предполагаемият създател на философския камък). Добър е в оклумантиката и освен това разполага с много готини джуджавки от сорта на мислоем, времеврът и няколко по-прозаични работи. Но който разбира, най може да оцени по стойност мислоема. Има готино чувство за хумор, пада си по леко цинични, но разбиващи с логиката си умозаключения и въобще е пич. Единственият му недостатък са на моменти утопично-сълзливите му тиради в прослава на доброто - там леко забива в посока на наивитета.

               3.МЕЛКИАДЕС:
image
               Хванах ви, а.... Този е по-малко известен. Всъщност, стига да сте чели "Сто години самота", със сигурност го помните, макар че никъде не е обявен за чиста проба магьосник, ама аз така си го интерпретирам. Те там всички са леко шашави. Освен това е циганин, ама от онези, оригиналните цигани, дето нямат нищо общо с крадливите рошави гарги по нашите си улици и квартали с кофти слава.
             В началото на романа Мелкиадес идва през година-две в Макондо и зарибява хората (начело с любопитния упоритко Хосе-Аркадио Буендия) по страхотни нещица като: леда, алхимията (пак идеята за философския камък), компаса и тн. Веднъж идва пък тотално подмладен, абе направо прероден, благодарение на чисто новото си чене с изкуствени зъбки (като професор Вучков с новата си бисерно-искряща усмивка). После уж казват, че е умрял, само че той пак се връща в Макондо и остава докрая с призрачното си присъствие в една от стаите на Буендиовци. 
              Мъкне неразгадаеми писания на санскрит, които пък до последно тормозят по-ученолюбивите потомци на рода. Става ясно и че е фен на приказките от 1001 нощ....
             Ама наистина не знам що тръгнах да ви разказвам, като най-добре ще е да си прочетете/препрочетете 100-те години самота.

             4.МАГЬОСНИКЪТ ОТ ОЗ:
image
             Е, и този си е уникален тип. Много мистично я кара и, да си кажем, леко спекулира с цялата си поизмислена тайнственост, но си е умен, според мен. Чудо голямо, че си пада малко позьор - то и това е изкуство. Пък и да си култовата фигура на Изумрудения град е само по себе си постижение.

           5.КАШЧЕЙ БЕЗСМЪРТНИ:
image
           Абе, руснак...какво да ви разправям... Сложих го, само заради безсмъртието, макар че и то идва малко условно в края на приказката.

          (На феновете на ГАНДАЛФ се извинявам, но просто не ми върви с Толкин. И аз не знам защо. Два пъти съм започвала Властелина и все нещо ставаше, за да не стигна доникъде. Не е лош като стил, не ми е неприятен, даже скоро пак ще си я зачета, но по някакви тайнствени причини с някои книги просто става така. А пък на холивудски алабализъм въобще не е сериозно да се уповавам, веднага ще ме хванете;) )




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Що все в отрицателните герои
13.05.2008 17:15
се влюбваш? То навремето и аз харесвах повече вълка от "Ну погоди" ама той е друг персонаж?
Виж "Властелина..." и на мен ми е тежък за четене. Много претрупан стил.
цитирай
2. kosara2008 - удоволствие е
13.05.2008 17:17
да го чета този постинг!поздравление, че ме върна така игриво при вълшебствата от сказанията!
цитирай
3. trevistozelena - krotalka
13.05.2008 17:22
нито един от тях не е отрицателен....всъщност само Кашчей Безсмъртни, ама той е малко бай дъ уей в класацията
цитирай
4. trevistozelena - kosara2008
13.05.2008 17:23
мерси..и мен ме забавляваше да го алабализирам....напиша, де:) сега търся картинки, за да си го оцветя
цитирай
5. forevercarrieon - :)
13.05.2008 17:30
това е яко.
ако не е задължително да е магьосник, аз по-скоро се кефа на арагорн (макар че гандалф безспорно си е пич де). язък че така го опропастиха с виго мортенсен във филма. трябвало е да ми се обадят да им избера някого. :)

бих си сложила и принц коруин в класацията - и той не е магьосник, но поне има регенериращи способности и си е една от детските ми любови.

иначе - ъъъ, за мерлин и магьосника от оз съм съгласна с теб. :)

а за сто години ме хвана, да - аз пък никога не съм чела нищичко на маркес (почесва се по главата:). не съм и почвала дори. но имам добрите намерения да го направя. за разлика от хари потър. още не се е намерил някой да ме убеди, че ще си струва... :)
цитирай
6. trevistozelena - forevercariieon
13.05.2008 17:53
ето те! абе що не сме се писали отдавна????м?!:)
щом харесваш Мерлин, не мога да ти се разсърдя искрено, че не щеш да четеш "Хари Потър"... струва си, бе, дявол да го вземе...уф.... имам много познати, дето ей така като тебе - инат, та инат:)
цитирай
7. forevercarrieon - :)
13.05.2008 18:23
де да знам, аз по принцип съм склонна на инат да не харесвам неща, по които има масова истерия, и принзавам, не винаги съм права. така че, ако някой ден ме видиш с качулка нахлупена до очите, свита на пет (че то си е срам след толкова оплюване) в трамвая да разлиствам хари потър, бъди снизходителна и не ми се смей много :)
цитирай
8. trevistozelena - forevercarrieon
13.05.2008 18:29
ааа! без такива! нямам милост. видя ли те с качулката и хари в ръце, да знаеш, че се лепвам до седалката и започвам да повтарям "аз казах ли ти, казах ли ти!!!!!:-Р"
не, сериозно - разбирам я тази нагласа. заради нещо подобно така и не съм гледала "боен клуб", но напоследък си мислех да го изгледам все пак. че и книгата вече не мога да си намеря по книжарниците - много време мина. само "приспивна песен" си подмятам и понякога си я бия в главата, защото е хубава, а казват, че "боен клуб" е далеч по-добра...
цитирай
9. ivoberov - Е
14.05.2008 00:51
Е, ама като ги няма в списъка дон Хуан и дон Хенаро, не се чудя, че и дон Иво - прочутият в един вход на блок 220 брухо, нагуал, вещер и познавач на Макумбата и Санторията го няма.
цитирай
10. trevistozelena - иво
14.05.2008 00:53
ами не мога да ти намеря някоя тематична магьосническа снимка:) или поне вещерска такава:)))
цитирай
11. ivoberov - Ами
14.05.2008 01:00
Ами мога да ти дам една, но на нея не съм съвсем почти никак въобще облечен
цитирай
12. trevistozelena - иво
14.05.2008 01:02
ами после опашката от ревниви дами?....
абе, майната им! ако ти стиска да дадеш снимката, се заклевам, че ще напиша постинг само за теб :-Р
цитирай
13. forevercarrieon - :) и аз не съм я чела,
14.05.2008 09:56
точно защото не съм я и виждала. но филмът ми е един от любимите холивудски алабализми:)

бтв има една книжарничка на бул. левски до попа, където ако нямат някоя книга, може да си оставиш тел. и като я намерят да ти звъннат. това може да е и след месец-два, но обикновено си струва чакането. всъщност не съм ходила там отдавна, но предполагам, че още правят така :)
цитирай
14. mattea - Един единствен хипермагичен тип има:
14.05.2008 12:43
Гед. :)
Землемория.
Мерлин ряпа да яде...
цитирай
15. trevistozelena - forevercarrieon
14.05.2008 13:31
мерси, знам я книжарничката, ще пробвам. те и в Пингвините много успешно си изпълняват поръчките - напоследък ми правят добро впечатление.
поздравки:)
цитирай
16. trevistozelena - mattea
14.05.2008 13:36
еми и "Землеморията" не съм я чела...(срам, срам....ужасен срам). тя на Урсула ЛеГуин беше, нали?... по принцип имам скромничък опит с фентъзито, което си е съвсем пък голям срам, при положение, че в родния прованс нашите са буквално задръстени от повечко хард-фантастика, но и известни количества фентъзи. тати е голям фен. на Урсула специално знам, че има почти всичко, ама....на, не го знам Гед все още. във всеки случай Мерлин недей ми го обижда, че се засягам лично:-Р
поздравки
цитирай
17. eleni - ...
14.05.2008 16:05
@Лотхен,
някак ще трябва да те зарибя за Толкин, защото при правилна нагласа това се оказва една от най-невероятните книги писани някога. Вероятно трябва да почнеш от "Билбо Бегинс или до там и обратно" и после да преминеш плавно към "Властелина на пръстените". Ама този въпрос от национално значение ще го обсъдим на питие с чадърче;)

@иво,
не дръзвам да допусна кое точно ще да е магичното в снимката, на която не си съвсем почти никак въобще облечен...
(да се отбележи как въобще не споменах думата жезъл:))))

@forevercariieon,
почти бях убедена, че никой няма да се сети за Коруин, нито за друг член на кралското семейство, а си е сериозен пропуск:))))) Изобщо... мъжките главни персонажи на Зелазни са ми много на сърце от години:)

@mattea,
:))))) Землемория, ами:)
цитирай
18. mattea - eleni
14.05.2008 17:19
Само в мълчанието има слово,
Само в мрака- светлина,
само в смъртта живот.
Гордо прорязва полетът на ястреба
пустеещите небеса...
(сътворението на Еа)


:))))))))))) За Коруин и аз гласувам, с две ръце.

БТВ Ринсиунд и Архиканцлера също имат някакво излъчване но не е достатъчно :))))))))).
цитирай
19. mattea - И не мога да се сдържа:
14.05.2008 18:16
Ще добавя тук и Кевин от "Тъмната страна на медала" на Сергей Мусаниф.
Цитат:
Това е сага за епоха на велики събития, политика и война, дружба, любов и предателство, смелост и чест, древни пророчества и легенди и великия съюз между елфите, гномите и хората...... Тук ще участват омагьосани мечове и могъщи артефакти. Ще се вихри бойна магия и ще се пролеят литри кръв. Дракони ще слязат от снежните върхове и ще вземат участие във великото сражение. Могъщата армия ще предизвика на бой тълпите зомбита, орки демони.
С една дума - всичко както се полага.
С една единствена малка разлика.
Защото разказът е от мое име. И вие ще можете да погледнете тези привични събития от друга страна.
От страната на Мрака.
цитирай
20. trevistozelena - лотхен
15.05.2008 00:17
"Билбо Бегинс" помня, че ми я четяха като дете. само че...доста малко дете и подозирам, че баща ми хитричко е направил подбора, за да може всъщност той да си я прочете:) случваха се такива недоразумения...човещинка:)
на Толкин всъщност съм чела "Силмарилион". много имена беше струпал накуп там, като стил обаче си ми хареса. останал ми е по-ясен спомен от Турин Турамбър:)
и да се оплача от Иво - още му чакам снимката:( вече започвам леко да се съмнявам във вещерското му призвание.
и последно -забравих да си купя "лична драма":( сетих се чак пред входа на блока... утре ще си го купя, пък ако взема и списанието направо ще предозирам...:)
цитирай
21. trevistozelena - mattea
15.05.2008 00:19
мамка му! Ринсуинд....пропуснала съм го:( Ринсуинд си е много мой човек. даже е преди магьосникът от Оз
цитирай
22. eleni - да беееее
15.05.2008 00:27
Ринсуинд:))))

Лотхен, не предавай отбора! Ако трябва ще ти пратя моя брой на Лична драма с DHL. Захванах впрочем текст по таз епична тема:))
цитирай
23. trevistozelena - eleni
15.05.2008 00:32
няма! да не съм луда да пропусна онова писмо..."Не съм се усетила кога ме е изпраскал гей" или както там беше:)
и чакам твоя текст.здрав анализ си иска темата,никак не е лека:)
цитирай
24. eleni - мани...
15.05.2008 00:33
... текстът се получава толкова шашав, че вече и аз не знам къде ще му излезе краят:) След мъничко ще е готов, май...
цитирай
25. trevistozelena - лотхен
15.05.2008 00:36
чакам си:)
цитирай
26. paisao - where is Gandalf?
17.05.2008 01:24
Kudee e Gandalf bee ,toi she gi smachka tiq sichkite drugiteeeeeeeee :)
цитирай
27. анонимен - Интересно
18.10.2009 13:27
Много ми беше интересно да прочета за магьосниците, защото аз фентъзи не чета, а и въобще не съм от четящите(за което съжалявам и ще гледам да се поправя).
цитирай
28. trevistozelena - анонимен27
18.10.2009 13:34
абе кой си ти дето така страстно си ми подпукал блога
цитирай
29. анонимен - Относно Кашчей Беззсмъртни
09.01.2011 19:18
Има една руска поговорка - "да преминеш през огън, вода и медни тръби". Това означава да преминеш през изпитанията на живота, да събереш ум и разум, да видиш (почти) всичко в живота, да закалиш волята си...

Героят на разказа - Вася - срещнал на една горска поляна Альонушка, която пасяла козата си. Младите се влюбили един в друг от пръв поглед.

Но слугите на Кашчей Безсмъртни отвлекли девойката пред очите на Вася.

В търсене на любимата си, Вася в буквален смисъл преминава през огън и вода. Но най-трудното изпитание било да устои на звука на медните тръби, тоест - на бляскавото сияние на славата...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: trevistozelena
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3005813
Постинги: 345
Коментари: 4670
Гласове: 16103
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930