Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2008 17:44 - еньовденско писание
Автор: trevistozelena Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6379 Коментари: 23 Гласове:
0

Последна промяна: 05.04.2009 12:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

             Не се събуди от будилник или нещо такова. Събуди се, просто защото така си беше наумила - да стане по тъмна доба (както пише в по-готините приказки) и да се прави на магьосница (както пък пиша аз, когато искам хем да ми се получи мистично, хем да вкарам доза ирония, ама ако може иронията ми да е повечко, че да вземе да стане и някак смешно).
             Стана, разтърка очи и тревожно надникна през прозореца да не би да е закъсняла и слънцето вече да се е показало някъде по небето. Нямаше го никакво, значи всичко си беше наред. Само месечината, ама и тя една такава изтъняла и пренебрежима, си плуваше тихичко и да се каже, че озаряваше нещо би било твърде пресилена метафора.
             Отпи чаша вода, заметна се с едно тънко наметалце и посегна да си нахлузи чехлите. После размисли и ги подритна обратно в шкафчето. Човек бива да е босоног, ако е тръгнал да ритуалничи, езичества или вълшебничи по нощите.
             Изниза се тихо и заключи след себе си. Даже котката не успя да събуди. Само едно куче на улицата, ама то и без това едва беше задрямало, когато мина покрай него и го сепна. Излая глухо като за среднощен поздрав, после пак се намести на кравай.
             Стигна до мястото. Различи двете стари ябълки и голямата ароматна липа със спящи цветчета малко по-назад. Смъкна наметалото, взря се в звездите и се помоли наум да не й се смеете много, ако вземете, че разберете за това. Разпусна коси и зачака тревата да й зашепти разни тайнствени неща.
               Беше росно и прохладно. Лекичко потръпна. Стори й се, че тънки мистични крила прелитат наоколо. Няколко стръка се залюляха като от нежен полъх. Разни земни богове заподскачаха тук-там и се скриха в мравуняците. Липата сигурно щеше да се събуди скоро, защото сребристите й листа помръднаха и замириса на димящ чай в зимна утрин (това е парадокс, защото димящият чай в зимните утрини пък недвусмислено ухае на разцъфнало лятно дръвче - липите са шантаво нещо).
                Опита да си намери стрък мащерка, но в тъмнината не се виждаше нищо. Само се усещаше - роса под ходилата и шушукане из клоните. Помисли, че това й е хубавото на нощта - усилва осезанията. Телата стават по-леки, някак се отдръпват от материята, предметите губят частици от обичайната си реалност. Да виждаш само очертанията на нещата понякога се оказва далеч по-познавателно състояние.
               Ако имаше поток или езеро наоколо, сигурно щеше да се взира в светлините му, докато мислите й не цопнат и не заплуват с рибите. Другият път ще си потърси такова място. Тук тревите продължаваха да мълчат и да се полюшват. Докосваше ги и те се изпъваха някак нагоре към дланите й, но нищичко не продумваха.
                Тогава ги видя. Стотици стъпки по земята.
                Да видиш стъпка не е като да видиш крак, нито даже стъпало. Стъпката си е стъпка и няма нищо общо с предметите; на мен ми се струва някак глаголна дума, напук на категоричните правила в граматиката. Можеше, разбира се, да види и крак, стига да поискаше да си го представи. Само че тя не си.
               Стъпките запристъпяха бавно и странно протяжно като сигурно доказателство за съществуването на самодиви, вили, сборища и всякакви готини мистични нещица.
                 (Минути за реклама:
                 Вземете да прочетете "Нощта през Средновековието" на Цочо Бояджиев. Там има и самодиви и самовили, и караконджули даже и определено ще ви хареса. Един от не особено многото свестни родни философи, честно!)
                 Та стъпките...
                 Извиха се в повея, загалиха пространството и объркаха пътя на няколко светулки. После пак всичко се сниши в нощната си неподвижност и замря.
                 Погледна към небето. Леките светли дири на хоризонта и розовеникавият оттенък недвусмислено изместваха нощта. Сигурно и хорските сънища се сменяха точно по това време, защото всичко наоколо подозрително заприлича на котешка усмивка и бавно избледня



Тагове:   котка,   стъпки,   мистика,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. luben - магии разни
23.06.2008 19:14
значи...

явно има сезонно намаление ;)
цитирай
2. dressy - зеленка
23.06.2008 19:16
биле омайниче да ти се намира в повече
цитирай
3. eleni - лотхен,
23.06.2008 19:35
не се прави на невинна тука за пред хората;) Тва ни е професионалният празник. Много важна дата в календара.

Пък и, както и да го погледнеш, денят, в който се очаква да... щях да кажа "мааме гащи", но всъщност идеята е точно обратната, така че - денят, в който се очаква да танцуваме по бели ризи и по без гащи връз високопланински поляни, си ми е любимият ден:)))

А Цочо е прекрасен, няма две мнения по въпроса.
цитирай
4. trevistozelena - luben
23.06.2008 19:39
е, гледаме да се съобразяваме с календара:)
цитирай
5. trevistozelena - dressy
23.06.2008 19:42
хехех ти си имаш достатъчно:)
цитирай
6. trevistozelena - лотхен
23.06.2008 19:46
а, не се правя!!! просто никой не се сети да попита дали съм имала гащи под наметалцето:)
Цочо е чисто и просто велик. преподаваше ми, само че не антична философия, защото по това време беше нанякъде си, та чак после се бях записала на един сид при него. мноооого готин
цитирай
7. eleni - мдам
23.06.2008 19:56
Другият прекрасен е Каприев:))
Ама, ако почнем да си броим академичните удоволствия, ще трябва да стигна и до Богдан Богданов и неговите часове по старогръцка литература и ще осъмнем тука:)))
цитирай
8. luben - ясно е,
23.06.2008 20:09
че календарът, освен намаления е категоричен и за отсъствието на гащи ...
цитирай
9. trevistozelena - аааа
23.06.2008 20:16
аааааааа Каприев беше уникален образ, да:)
иначе личният ми най-най-най-любимец си е Иван Камбуров - източна философия, въпреки че когато го заявих ме обявиха за умопомрачена. в смисъл, че се държеше като адски нагло копеле (абе, доктор Хаус, само че университетски даскал), ама иначе не беше такъв зъл...дълбоко в себе си...и към личните си фаворитки:) мен ако питаш, мил и готин тип, с особено присъствие...хм...:)
на обратната страна е плеядата от тъпанари... хихих Валери Динев или Любен Сивилов да си слушала някога?...:)
абе чакай, верно трябваше да се спра, ама като ме налегнаха спомени.... няма да осъмваме, че имаме работа в малките часове
цитирай
10. eleni - мда
23.06.2008 22:38
в малките часове:) Аз... такова... намерих крак от змия и косъм от гущер, само крилцето от прилеп ми се губи. Котле ти ли ще вземеш или аз? Знаеш, че моето се продъни на миналия Halloween.
И, съсредоточи се и не забравяй, НИКАКВИ ГАЩИ. Правилата са си правила, а и помниш какъв скандал стана миналата година с Грета с нейните прашки ("ми, че това гащи ли са, бе, момичета?").
цитирай
11. trevistozelena - лотхен
24.06.2008 00:14
ех....добрата стара Грета...кой би помислил, че е възможно да се взривиш от двете капки алкохол в любовното биле...още я помня милата
та прилепа ще си го хванем след малко. лесно било, кълвял на месо от пресен плъх, казват:)
няма гащи, няма сютюени - знам си го това:)
цитирай
12. анонимен - два въпроса
24.06.2008 10:47
"ритуалничи, езичества или вълшебничи"- неологизми или напън за оригиналност?

"осезанията" - думата има ли множествено число?
Честит празник:)

цитирай
13. trevistozelena - анонимен
24.06.2008 11:41
един въпрос (риторичен):
сухар с претенции или да?
цитирай
14. анонимен - може ли, все пак, да отговоря?
24.06.2008 12:12
Безспорно знаете, че езикът е жив и трябва да се обогатява, но не във всички случаи това е удачно. Човек, който борави с писаното слово - т.е Вие, трябва да има претенции към изказа си, за да няма "сухари" и хора, които пишат така: "някой ученици". Исках да кажа, че пишещите оформят писмената езикова култура на четящите. Харесвам Вашия стил и начин на писане и, точно затова, коментарът ми е пристрастен - любимците винаги го отнасят, нали? Защото очакваме от тях да са блестящи винаги и във всяко отношение.
цитирай
15. trevistozelena - анонимен 12
24.06.2008 12:22
разбирам, но според мен няма място за сравнение между това да напишеш "някой ученици" и "ритуалничи, езичества и вълшебничи". ако едното е плод на граматическо невежество, другото си е чиста проба игра (успешна или не вече си е преценка на четящия). "сухарят" дойде от неразбирането на играта
цитирай
16. krotalka - Все пак не разбрах,
24.06.2008 13:23
набра ли любовно биле? То другите билки не са важни!
Усмивки и много любов!
цитирай
17. idleman - на мен
24.06.2008 13:25
(като читател) са ми любими точно тези игри с думи. мисля си, че на българския език му липсват някои възможности за обогатяване и образуване на нови думи от съществуващи такива. тук тази игра е сполучлива и напълно на място.
поздравления от мен :)
цитирай
18. trevistozelena - krotalka
24.06.2008 13:33
хехех не....ако започна да действам и с любовно биле, вече наистина не знам как ще се справям с тълпата почитатели:)
много усмивки и на теб!!!
цитирай
19. trevistozelena - idleman
24.06.2008 13:35
мерси!
е, не винаги ми се получават, ама съм на принципа, че си струва човек да опитва:)
поздравки!
цитирай
20. self - поздрави :)))
24.06.2008 23:08
хареса ми. мдааа. keep up the good work или дет се вика давай все в тоя дух.

П.П. жените по бели чаршафи и без гащи прибраха ли се по къщите вече? не трябва ли да има по-мащабно известяване за такива събития? реклама по телевизията и радиото. или то там само жени се допускат? :)))
цитирай
21. trevistozelena - self
25.06.2008 00:08
:) меррррси:)
само жени,сори... абе може и мъже, ама ги наказват, ако много воайорстват, направо не е работа, да ти кажа...
цитирай
22. self - :)
25.06.2008 02:02
мен майка е искала да съм момиче, ама на... не съм се такова родил. но явно от много искане да съм момиче съм получил и някакви женски черти. пък и нямам много косми по краката, а по гърдите никакви. та за следващия път казвайте къде ще се събират сестрите и хващам първия бял чаршаф и идвам. бах, това с чаршафа прозвуча сякаш ще долетя на него, нямах това предвид.
цитирай
23. trevistozelena - self
25.06.2008 14:16
е,така кажи де! :))) не ти трябва чаршаф, щом нямаш косми по краката, за кво ти е да се прикриваш:) само по-косматите сестри веят чаршафи, другите голи си подскачаме (за здраве):)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: trevistozelena
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3008246
Постинги: 345
Коментари: 4670
Гласове: 16103
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930