Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2013 15:33 - апориите на Зенон
Автор: trevistozelena Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3985 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 17.08.2013 00:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

апория - парадокс, логически недоказуемо предизвикателство; букв. от старогръцки - недоумение, главоблъсканица. като са си съставяли кръстословиците, на въпроса "главоблъсканица?" оставяли шест квадратчета, в които да се изпише "апория". да.

няма достигнал директно до нас оригинален текст. Аристотел разказва за тях във "Физика", удържайки се да изплагиатства откровено, ама те така са правили тогава. като Платон, нали.

първа апория - Дихотомия:
демек "деление на две".
примерът е една стрела, току-що пусната от лъка, която трябва да измине определено разстояние. за да прелети от единия до другия край на разстоянието, преди това тя трябва да измине половината от него, след като измине половината от разстоянието, неизбежно ще последва и моментът, в който стрелата ще трябва да измине и  половина от половината, тоест една четвърт от цялото разстояние. намирайки се на разстояние 1/4 от целта стрелата ще стигне до половината от оставащата й 1/4 т.е. 1/8 от пътя. така всеки път приближавайки се до целта на стрелата ще й предстои да достига до половината от оставащото й разстояние независимо колко малко е това разстояние.  по тази логика би се получило едно безкрайно приближаване и стрелата никога няма да достигне целта. горката стрела!

втора апория - Ахил и костенурката:
Ахил си преследва една костенурка и много държи да я настигне. костенурката се движи къмто десет пъти по-бавно от него и за свой късмет се намира на един стадий пред него. тича Ахил, тича, обаче за да стигне до костенурката открива, че първо трябва да стигне до мястото, където тя е била, когато той е тръгвал. за това време костенурката все ще е изминала известно разстояние и пак ще се намира на някакъв стадий пред Ахил. той пак ще трябва да достигне първо стадия, където костенурката е, а тя пак ще е изминала известно разстояние и ще се намира на стадий напред. накрая Ахил много ще го е срам, но няма как да е настигнал костенурката. освен ако не я прескочи, барабар със стадия й преднина. обаче така май няма да се брои... може? не може? може? абе, не знам...не знам...аз си мисля, че ако я прескочи нещата ще се получат, но не дават да се прескача.
между другото тази апория е известна сред разни древностари сладострастници и под името "Ахил и Хубавата Елена", но въобще не е сигурно дали Елена би бягала като костенурка или евентуално не е по-бърза от Ахил и изобщо по-яко си е с костенурка.

трета апория - Стрелата:
отново стрелата. първата стрела, пусната от лъка. най-нереализираната стрела в историята, честно! 
във всеки момент от полета си, тя се намира в точно определена точка и в тази точка тя е в покой. в покой е! но сбор от състоянията на покой някак не идва да даде движение. Зенон вика: нула и нула в края на краищата пак е нула, тогава какво очаквате от проклетата стрела, освен да си виси изстреляна в покоя на пространството? м?

четвъртата апория най не я харесвам, така че копи/пействам, без да се правя на интересна. казва се Стадионът:
В „Стадион” (или „Стадий”) се привежда логическият парадокс, че едно и също разстояние при една и съща скорост може да бъде изминато за различно време, респективно за едно и също време – различно разстояние. Приведен е следният пример: Нека на стадиона в срещуположна посока бягат с еднаква скорост две колони от атлети, преминавайки покрай неподвижна трета. Нека също атлетите от всяка колона да се намират в съседни точки (атоми) от пространството, където прекарват единица време, и за да се придвижат до следващата изразходват още една единица време. Тогава всяка от движещите се колони за времето, необходимо да премине покрай две части от неподвижната колона, т. е. за четири единици време, ще премине покрай четири части на другата движеща се колона. Това обаче е логически невъзможно от гледна точка на атомистично разбираното пространство, тъй като на всяка негова единица съответства само едно състояние на покой. Следователно, за да се разминат двете движещи се колони са необходими осем, а не четири единици време, както би било в случая, ако времето и пространството бяха безкрайно делими. На практика обаче е изминало едно и също време.

Уикипедия твърди, че на Зенон се приписва и добре известната на Пратчет апория с чувала жито. 
изсипваш чувала с житни зърна и нямаш никакъв проблем с шума - шум да искаш... пускаш зърната едно по едно и шум няма хич. шумът на всички зърна обаче би следвало да е равен на шума на отделните зрънца.
но това го знаете и в тоя век някак не важи :)

та така... Дзенон, копеле...

 





Тагове:   костенурка,   стрела,   апория,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: trevistozelena
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2999903
Постинги: 345
Коментари: 4670
Гласове: 16103
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031