Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2017 22:45 - Пещера "Проходна" (Очите на Бога) до гр. Луковит
Автор: ivailomirchev Категория: Туризъм   
Прочетен: 2320 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Град Луковит се намира в Северна България, разположен на бреговете на река Златна Панега в Дунавската равнина и Предбалкана. В карстовия район край Луковит са се образували множество внушителни скални мостове, пещери, дупки и скални образувания с причудливи форми и различна големина и мащаб.

Най-известното творение между които е пещерата "Проходна", която се намира на няколко км от село Карлуково, област Луковит. Този уникален природен феномен е известен като "Очите на Бога". Под влияние на природните сили, на тавана на пещерата са се образували два симетрични отвора с бадемова форма, които наподобяват формата на очи и гледат надолу към пещерата. Именно от там идва нейната уникалност.

При определен ъгъл посетителите може да видят и лице, а когато е влажно или вали, очите изглеждат насълзени. През тези отвори влиза достатъчно светлина, която осветява пещерата изцяло. Тези отвори създават усещането, че някой те наблюдава. Тук може да се усети божието присъствие и според местните вярвания, когато някой застане под тях и си пожелае нещо, то се сбъдва.

image

Пещера "Проходна" е с най-дългия пещерен тунел в страната, 265м., и има два входа. Като се тръгне от малкия, който е висок 35м, се стига до големия , който е с височина 45м. Това са едни от най-високите сводове и малкото в България, които са подходящи за пещерни бънджи скокове. Карстовия район е особено подходящ и за любителите на скалното катерене.

"Проходна" е най-леснодостъпната пещера. Нуждаете се само от удобни обувки и никаква по-специална екипировка. До пещерата се стига лесно по пътека, която минава през националния Пещерен дом Петър Трантеев. Той е построен в една скала, чийто вход наподобява прилеп. За стените са използвани естествените скали. От там се разкрива прекрасна гледка към околността. 

Като поемете по отбивката на пътя от Луковит към Карлуково ще стигнете до големия паркинг на Пещерния дом. Все повече посетители са привлечени от мистериозната пещера.

image

През 60 те години на 20 век тя е включена към българските природни забележителности, а по-късно заедно с Пещерния дом са включени в списъка на Стоте национални туристически обекта.

Пещерата се превръща в предпочитано място за снимане на български и чуждестранни филми.

 Пещера "Преходна" може да се посети по всяко време, като за предпочитане е да се избягва зимния сезон. Най-приятно е през пролетта и лятото, както и ранна есен. Насладете са на този природен феномен, усетете шепота на топлите скали, чуйте песните на птиците и се доближете до Бог. 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivailomirchev
Категория: Туризъм
Прочетен: 52721
Постинги: 23
Коментари: 10
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031