Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2007 13:14 - поздрав за sulla
Автор: trevistozelena Категория: Забавление   
Прочетен: 4703 Коментари: 20 Гласове:
0

Последна промяна: 18.03.2009 15:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

       Саламът, вероятно бидейки именно салам,  винаги е бил пълноводна река, дори океан на вдъхновение в рекламиня бизнес. Рекламата на салам е реклама със сюжет. В края на краищата това не ти е някаква безлична кайма, дето няма кой знае как да я покажеш, освен да я пльоснеш, и то вече трансформирана в кюфте, върху скарата или в живописно бълбукащ (тоест загрят) тиган. 
       Но саламът... Ех... Там е друго. Всички помним Дон Кихот и Санчо, режещ колбасния си съименник "Санчо", дето "си го бива", пък макар и ситуиран не точно на върха на копието, а фактически на върха на ножа. Но Дон Кихот и "Санчо" отдавна вече са класика и ние, като едни будни хора, трябва да потърсим изкуството в по-нови дни.
      А в по-нови дни цялото възможно вдъхновение на рекламния разум се е сбрало в рекламата на "Leki". Креативният размах тук е избрал да се приземи не къде да е, а в типичното Бг съвремие. Такъв суров реализъм, че чак да се зашеметиш...
      
     Виждаме съвсем класически съпруг и съпруга на средна възраст в домашна обстановка. Встрани от фокус мъжът нещо там си реже и си яде (без да прибързваме с конкретиката на нещото под ножа - има време да поотложим кулминацията, щото от фирмата са платили време за ебати сюжета). Човекът е добър актьор - реже си толкова безлично, че не ти минава и през ум да заподозреш емоционално-вкусовата стойност на продукта в ръцете му. Напротив - цялото внимание е приковано в женицата, която чете писмо. Видимо развълнувана и с умилителна усмивка, тя чете на глас, за да можем ние бавно, но сигурно да разберем следните факти:
         - жената е не просто жена, а майка на дете, което не е просто дете, а явно новоприет студент нейде в чужбина;
        - детето (слава богу!) се чувства добре. Тук всички, начело с женицата, въздъхваме от облекчение, но, уви...избързали сме, защото:
       - детето може и да е адаптивно копеленце, но май изпитва носталгия. Направо нещо болезнено много му липсва... Нещо свидно, нещо родно... 
Жената явно е неспособна да продължи четенето, но умело изиграва многоточие на речта. Плъзва разтревожен поглед към съпруга си и го приковава виновно в... салама на мъжа (имам предвид колбасът в ръцете му!). "Leki", мамка му, "Leki"! В чужбина може да има всякакви салами, но очевидно няма "Leki" и този простичък факт разказва играта на свидната им рожба ( в случай, че някой е решил да емигрира, нека се замисли повторно какво оставя тук...). 
      На момента двамата съпрузи биват обзети от жестока, непоносима, размазваща вина. Значи те тук ма"ат  "Leki" и въобще не им пука за емоционалната стойност на продукта, а детето им в чужбина немило-недраго бленува парченце от него... (или нещо в този дух им минава през главите, но определено се чувстват ужасно виновни). И не стига това, но и режисьорът на клипа ни довършва с кадър, на който се вижда семейната снимка на тримата от добрите стари дни, когато и синът им е хапвал безгрижно салам в родния дом и се е усмихвал щастливо.
      Но! Стига меланхолия! Бащата се оказва пич на място!  Решително махва с ръка и казва: "Спокойно!". Е, значи - спокойно! Явно разполагаме с план да преборим тази привидно отчайваща ситуация.
       И ето ни рано-рано на следната сутрин в...пощата. Ами да, бе! - въздъхваме облекчено ние - ще изпратят салама в колет до горкото дете! 
Даже са приготвили пратката - прилежно увит салам в някаква бяла хартия....бащата го държи в ръка ( явно това е актьорското призвание на човека - постоянно да държи салам. Но е добър в това, признавам най-експертно). Сетне го подава на пощенската служителка и тя, с изражение, сякаш цяла сутрин е приемала колети-салами, го поставя небрежно зад себе си.
       Всъщност става ясно, че жената наистина е приемала цяла сутрин такива колети, защото зад нея се трупа солидна купчина увити в бяла хартия салами. Увити те са, но така особено, че етикетите "Leki" стоят над опаковъчната хартия (!) и по някаква случайност са обърнати очи в очи с камерата. 
       Това, признавам, ме озадачи, но поразмислих и реших, че хората, които  изпращат салам на децата си в чужбина, извършват следната не leka операция:
        а) купуваш парче салам;
        б) старателно отлепяш етикета, внимавайки да не го скъсаш някъде, после го оставяш настрана, докато:
        в) опаковаш прецизно колбаса в снежнобяла хартия и
        г) вземаш етикета и отново го залепваш отгоре над хартията (вероятно с цел още в мига, когато детето ти си получи бленувания салам, то да спре да се теразе "Leki" ли е, не е ли и мъките му, ведно с носталгията, да секнат, поне докато не опустоши салама и не замрънка за друг в следващото си писмо).
       Така и става. Вече сме нейде зад граница. Дори знаем точно къде - Флорида, Сащ (любезно са ни уведомили с дискретен надпис, ама съвсем като на филмите!!!). Красив нов ден! Слънце, просторна зеленина на двора, не лоша къщичка и сина от снимката, който получава пратка. Получава я той и усмивка озарява лицето му - ето, това е щастието! Радостно заприпква към вратата на емигрантския си дом и се провиква "Лили (или друго там женско име), получихме салама!" 
       А-хааааааааа.... Значи имало и Лили, значи двама били хитреците! Ми те това саламче ще го опустошат за отрицателно време и после? После вероятно ще е ред на Лили да пише на техните, та да може те по познатия вече път да купят, опаковат (като не забравят да преместят етикета отгоре) и изпратят 1 брой "Leki" в името на пълното щастие на дъщеря си.

 P.S. За Сула и феновете му:
     Аз повече няма да правя така. Честна дума! А и ,  като всепризнат експерт по малоумието на рекламите, ти си недостижим! Не ми е минавало през ума да те конкурирам, просто исках да опитам веднъж. Оказа се отчасти приятно, отчасти и трудно - ти правиш и разбор, а аз поспестих анализа и в общи линии се ограничих с простичък преразказ. Надявам се за Сула-феновете да не е било дразнещо, в случай, че са ме сравнявали с Него. 
       Аз сега отивам да купя салам "Leki" и да го изпратя на най-добрата ми френдка в Хамбург.  Защото подозирам, че те там може и да имат някакъв, така да се каже, Хамбургски салам, но едва ли има "Leki" и кой знае как се терзае момичето.....



Тагове:   салам,   креативност,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sowhat - :)
09.05.2007 13:35
страхотно си се справила
цитирай
2. viovioi - и на мен ми хареса разкодирането на посланията..
09.05.2007 14:14
Пропусна негъра куриер как казва само from Bulgaria..И патос има и патриотизъм.Абе облачето бяло ряпа да яде,направо тази реклама минава пределите на държавата, превръща саламчето в световен продукт!Поздрави и от мен!!
цитирай
3. pilcho - Бравоооо!
09.05.2007 14:51
Браво! Страхотно се справяш - по женски, с нежност и умереност в изразяването на мнение и мноооого майсторство в самия разказ! Още се треса от смях, едвам уцелвам клавишите...
цитирай
4. анонимен - Рекламата е уникално смешна и гл...
09.05.2007 14:54
Рекламата е уникално смешна и глупава,просто нямам думи. Ама аз знам за хора, които си носят български кетчуп в Америка, че не им харесвал тамошния. Така че нищо не се знае.
цитирай
5. monologa - самото изпращане
09.05.2007 14:55
Първо да кажа, че много ми хареса постинга ти и те насърчавам да го направиш още веднъж...А sulla, на когото и самата аз съм фен, няма да се разсърди, убедена съм. Той е и професионалист!

Но що се отнася до фактологията и дали рекламата лъже или е истинна...(напълно в стил sulla)... ще кажа:
- по пощата не могат да се изпращат храни...през океана най - малко.
- по пощата не могат да се изпращат дрехи, които нямат етикети...
- още по - малко може да се изпрати салам именно така опакован, както ни заблуждават в рекламата...

И все пак... реклама...всеки знае колко салам има в салама, та било това и ЛЕКИ.

Пак поздрави от мен! :-)
цитирай
6. shade - :)
09.05.2007 14:58
привет!от два дни съм тук с вас и много ми харесва!!!:)покани ме един приятел ,който пише ценни неща,на когото много държа и съм му много благодарна!....определено твоите неща са много интересни,във всяко поредно намирам различна trevistozelena!продължавай с разнообразните боички!....и след всичко прочетено ,не знам дали ще се престраша и аз да драсна нещичко....
цитирай
7. анонимен - Случайно познавам крийетив дир...
09.05.2007 15:07
Случайно познавам крийетив директора на "Белла",който прави рекламите им - всеизвестният Генчо от "Голямата уста".Остана старшно огорчен ,когато му казах нещо ,подобно на гореописаното за продукта който сътворява и предлага на бедните зрители......
цитирай
8. monologa - Идеен директор не значи
09.05.2007 15:52
идеите му да са добри, нали?
цитирай
9. babayaga - :))
09.05.2007 16:18
добре си подредила "гениите" дето са я сътворили таз рекламка, мн. ми допадна :)) само тегли една корекцийка на думичката "ситуирам" и си й върни законно полагащото се "ю", та съвсем да стане супер:)))
цитирай
10. анонимен - Трагично-селска реклама!
09.05.2007 16:38
1. Шпекът е фрашкан е с консерванти за да издеяни пътя до Калифорния
2. Много странно защо всички ги тресе зверска носталгия и хленчат като типични Ганьовци, а никой не се връща
3. Истината - емигрантската вълна в момента е като тази от началото на 90-те!
4. Нещастникът, обречен на емиграция вика "Мая", но това е без значение

Поздрави

P.S. По-добре не се опитвай като sulla, той има опит и знае какво говори (прави) за разлика то теб!!!
цитирай
11. trevistozelena - sowhat, pilcho, shade...
09.05.2007 17:34
мерси, мерси, радвам се, че сте се забавлявали:)
viovioi - ех, да...негъра, дявол да го вземе....знаех си, че липсва нещо съществено:) поздрави:)
monologa - наистина биваше да се поинтересувам от тази работа колко престъпна идея имал бащата и как рушат пощенския закон, заради единия салам.... sulla щеше да се сети...
babayaga - ахъм, сютюирам, но не бях сигурна...може би правилното е "ситЮирам", а може и "сЮтиирам", но едва ли "сублимирам"... отдавна се каня да си купя един речник, ама от тези салами не ми остават излишни парички за ограмотяване:-Р
zlika - безспорно sulla е неповторим. не съм и помисляла да го конкурирам или нещо подобно. но ти пък не страдай чак толкова, че съм дръзнала да пиша нещо за реклами - детско любопитство - мога ли или не мога. изводът е: общо-взето мога:)
цитирай
12. sulla - И един въпрос отвъд края на рекламата:
09.05.2007 17:44
Защо точно Лили ще се зарадва най-много да салама?

Благодаря, че ме цитираш. Чувствам се горд, объркан и смутен.
цитирай
13. babayaga - :))
09.05.2007 19:13
само "сютюени" е с две "ю"-та:))) ама така си е - колбасите изяждат парите за интелектуално усъвършенстване:))
цитирай
14. trevistozelena - sulla
09.05.2007 20:16
е, ти, така да се каже, ме довърши. и то не зле:) мерси:)
цитирай
15. trevistozelena - упс...
09.05.2007 20:22
току-що гледах отново рекламата и открих, че леко съм се изцепила. бивало е да я гледам поне още два-три пъти, преди да пиша текста, защото зеят няколко очевидни недоглежданици от моя страна:( редактирах на места, но останаха още малко несъответствия... е,ще ми простите греха, все пак липсата на опит си казва думата:)
цитирай
16. trevoga - Браво!
09.05.2007 23:07
Гледай сега, едно нещо само ти е убегнало в рекламния продукт: етикета го лепи любезната пощенска служителка, като внимателно го откъсва от един лист подобни на марките етикетчета. Нещо като "par avion". И така е редно да бъде: представи си, че не доставят животоспасяващата пратка навреме, какво се случва? Вариант 1: чернокожоухиленият пощенски флоридски служител ще връчи пратката с лявата си ръка, докато си стиска носа с дясната. Вариант 2: Рекламата спира по средата, понеже не дотам благоуханната пратка е усетена от лошите митнически служители (апропо, когато летях до САЩ преди три години, получих указания ако случайно съм имала неблагоразумието да сложа някаква храна в багажа, то преди да ми е стъпил кракът на щатска земя, да съм я изконсумирала) и рекламният продукт свършва в съд за разделно изхвърлени боклуци. Вариент 3: Гошо и Мая кротко ридаят и замезват с неизвестна марка задокеански салам, който преглъщат трудно. Боже, колко мъка има по тая свят, Боже!...
Така че лепете марки и пишете пощенския код!
цитирай
17. trevistozelena - trevoga
10.05.2007 00:11
остави...супер много неща са ми убягнали... ама на - като бързам да напиша нещо посред нощите... но пък хората все пак са познали за коя реклама говоря!!! :)
цитирай
18. gioia - :)
10.05.2007 07:53
я си пиши на воля...:)))
спаси ли приятелката в Хамбург? аз сега отивам да спасявам един в Швейцария с нашенски кашкавал... дано имат лепенки и за него в пощата :)
цитирай
19. trevoga - Споко, тревичке!
10.05.2007 09:16
Ясно е като бял ден и за коя реклама, и за какви рекламни способности, и за какъв неповторим продукт си хортуваме.
Едно не ми е ясно (ама не ща и да пробвам!) колко кг. рога и копита на метър салам се срещат в произведението....
цитирай
20. анонимен - sram ne sram, az shte priznaia, ce 4e ...
10.05.2007 09:52
sram ne sram ,
az shte priznaia ,ce 4e polucih naistina edni LEKI (ne po poshtata ,a po rodnina) i im se radvahme i obikaliahme 2 dnena kato ciganin pred kancelaria...Nikoga ne znaesh nakude shte te izbie nostalgijata.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: trevistozelena
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3008124
Постинги: 345
Коментари: 4670
Гласове: 16103
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930