Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2010 15:55 - наръчник за оцеляване през януари
Автор: trevistozelena Категория: Забавление   
Прочетен: 5427 Коментари: 14 Гласове:
12

Последна промяна: 14.01.2010 16:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

или: Как да избуташ следпразничната зима

 

 

 

            И сега какво... Празниците се изнизаха. Даже и трите именни дни, които все пак дават някакъв оптимистичен старт на годината (нали не си въобразяваш, че случайно са нащъкани така в календара?!). Пред теб се е озъбил един протяжен януари... Че и февруари... Зима... Глобално затопляне... Къси дни... Мъгливи нощи... Въобще – кофти състояние на духа, откъдето и да го погледнеш.
image

            Не ми обяснявай; то е ясно, че си разкашкан, заради януари, сам по себе си, но само защото е твърде близо до Нова година, която обаче е минала и преметена от пода, а ти внезапно си открил, че няма какво толкова да чакаш сега, освен евентуално малко уикенди, които влошават нещата, напомняйки ти в колко абсурден кръговрат си попаднал и как стоиш и се надяваш да се изнижат някакви дни, за да дойдат други, които обаче също се изнизват, приближавайки те до КАКВООО?... – ами до нещо, което определено не държиш да ти се случи – старост, смърт, или каквото там по избор, според смелостта въобще да мислиш за такива работи (леле, какво изречение...все едно съм го измислила на един дъх! Продължавам...). Разбира се, покрай цялата тази депресарска каша, проникновено започваш да схващаш, че границите на абсурда в повечето случаи са непреодолими, освен ако не си готов да хвърлиш твърде много усилия, а усилието, както знаем, е прекалено трудно за правене нещо и има навика да усложнява допълнително живота, който принципно си е ебал майката данетиговоряколкомного... И т.н...

            Абе накратко, на никого не са му густо точно тези дни от годината. Знам добре. И затова, като истински експерт по преодоляване на душевни кризи, аз съм насреща с набор от идеи как евентуално би могъл да избуташ тежкия януари без фатални последствия. То е малко като вечния слоган на писачите на психо-наръчници, а именно: “Think positive!”, само че моето наистина помага. Ето, гледай сега:

 image

            1.Като начало вземи да си спретнеш един готин списък с плановете ти за 2010г. Действа чудничко, особено ако не тръгнеш да залиташ към традиционната формула с даването на обещания за неща, които е ясно, че не ти се правят. Тоест, недей да се убеждаваш с решителен блясък в очето как ще спреш цигарите, ще си намериш свястна работа и изобщо ще осмислиш 2010 както никоя друга година досега. Тъпичко е, да ти кажа. Най-много да се разкашкаш съвсем, докато мислиш за нещата, които “трябват”.

            Така че гледай да скалъпиш някакъв наистина приятен списък. Ако ще и да се получи по-скоро апокрифен. Моят, например, взеха, че го цензурираха в мига, в който го постнах в блога, та се наложи да търся по-либерално място за съществуването му. Предполагам, че ако го изпълня наистина, не ми мърда присъда за масов разврат или поне престой в лудница. Но какво пък, ще съм се забавлявала искрено. Ето ти на оптимизъм!

 

            2.Не си разваляй празничната украса! Още не!

            Сериозно ти казвам – най-сигурният начин да се разлигавиш безнадеждно и съвсем да се довършиш е като се юрнеш да изхвърляш елхичката. Изчакай по-добри времена – краят на април например е ок. Или поне докато пеещите лампички категорично откажат да извиват прочувствено Silent Night и окончателно прегракнат... Или докато чорапите ти се вмиришат и се наложи да използваш онзи чифт на камината... Или докато неизвестен извършител открадне коледния венец от входната врата... Абе, виж, просто поддържай празничния дух, копеле, и да не ти пука, че ще ти излезе име на твърде шашав ексцентрик.

            Ако чак пък толкова те вълнува какво ще кажат хората като те видят да изхвърляш проскубани остатъци от елхичка в разгара на лятото, поне си остави червената свещичка средата на масата и поливай редовно коледната звезда. Ще стискам палци да се окаже упорито растение.

 

            3.Направи нещо там здравословно.

            Твърде възможно е, освен отчаян, да си и дебел, заради коледно-новогодишните хранителни оргии. Така че по-добре вземи да се размърдаш малко, преди да си заприличал на човечето на Мишлин (сещаш се – едно такова тантуресто и с неповторимо излъчване на прищипан салам). Е, чак на фитнес не си и помислям да те изстрелям. Кому е нужна пролята пот, примесена със сълзи?! Но, примерно, яж портокали и грейпфрути. Цитрусите направо разказват играта на депресията в безнадеждните зимни дни. Няма начин да не го пише из здравословните страници на някои издания. Ако не го – крайно време е да го напишат. Фреш му е майката...

 

            4.Следи старателно за удължаването на деня.

            Може още да не си забелязал, но от Коледа нататък денят е тръгнал да расте. Честна блондинска! Ако си от стандартните хорица, би трябвало от светлото да ти става и по-оптимистично, така че може да започнеш да проверяваш инфото за изгрева на слънцето (има го в нета и в някои ежедневници около прогнозата за времето). Лекичко помръдва всяка сутрин, данеповярвашнаправо!

            Ако пък си вампир, какраконджул или просто те кефи да си е тъмничко – още по-добре, защото този номер с удължения ден, честно казано, става доста туткаво. Засега “нощта е толкоз мила и шляе се с мен” в достатъчно изобилие, ако позволиш да цитирам един от двамата ми любими бг-текстописци.

 

            5.Не мрънкай против глобалното затопляне в стратегическите моменти, когато с почуда установяваш, че януарските теператури решително се целят в 20-така. Е, и? Просто повод да си облечеш дрешка с къс ръкав, защо трябва да се тръшкаш по инерция?

            Между другото, специално за този аспект от наръчника за оцеляване през януари ме вдъхнови TVрепортаж от миналата седмица, в който 90% от запитаните обясниха колко нередно им изглеждал топлият януарски ден и как всичко това неминуемо доказва проблеми с глобалното затопляне, наближаващ Армагедон или поне някоя фатална климатична изцепка. Ден преди това, разбира се, всички бяха безкрайно възмутени от внезапно завалелия сняг и се тръшкаха в агония от “изненадите на зимата”.

Твърде много метеорологичен трагизъм...твърде... Не разбирам защо ли никой не пробва да се кефи на бонусите от слънчеви дни и да прави снежни човеци в случай на снеговалеж...

 

6.Намери си нещо за чакане.

Само гледай да не е краят на света през 2012 – няма лошо, но е далеч....засега. Пробвай с по-близка дата. Примерно Първа пролет, Великден, за патриотите – 3 март... Нямам идея кога е рожденият ти ден, но ако случайно се пада в близките месеци – става и той. Все нещо трябва да се чака, освен уикендите, които са твърде кратки и обичайни, за да свършат работа.

 

7.Ако и това не става и, така да се каже, от нийде взорът надежда не вижда вече, грабвай алкохолните останки от новогодишната нощ, Ивановден или откъдето въобще е хартисало нещичко и ги изпивай моменталически. В моя случай говорим за “Бейлис”, щото се впечатлявам само от сладникави напитки, но какво пък, нямаш представа как върви със салата...

Знам, че това последното не е много елегантен съвет, но ако се налага да те спасяваме от депресии и самоубийствени помисли, средствата за оправдани. После, разбира се, боли глава и животът става още по-безнадежден, но главното е, че си притъпил следпразничната носталгия и въобще не ти е до нея. Най-вероятно и до мен...прощавай.

 

Все пак за финал нещо оптимистично. Току-що проверих, че до идната Коледа остават има-няма петдесетина седмици. Ще се изнижат като стой, та гледай... Само няма да се плашиш...
image(ей туй адски прилича на януари. даже има и зимно слънце, ама не си личи много...:) )



Тагове:   оцеляване,   наръчник,


Гласувай:
12



1. trevistozelena - russaliq
14.01.2010 16:11
това с "подобните" въобще не е мое дело...новост някаква от модераторите която подозрително мяза на спам. на път са тотално да преебат това място (упс...пепел ми на устата...)
после...чрд нямаш ли скоро?...ако не - мога да ти дам назаем бейлиса:)
цитирай
2. trevistozelena - русалия
14.01.2010 16:26
хехех това ми хареса:) и освен това започва да ми се струва вярно което означава че съм навъртяла сериозни обороти... вече не ми е смешно:(
а юли ми звучи направо чудесно - моят е през август и то към средата
цитирай
3. bachym - Много ми хареса
14.01.2010 17:19
Само не оцелявай а се забавлявай.
цитирай
4. benra - дали
15.01.2010 09:52
е твърде рано да си сипя един Бейлис?
цитирай
5. bachym - Ракия
15.01.2010 10:59
Коректинг пийпъл!
цитирай
6. zezo - Ще ме прощаваш ама...
16.01.2010 00:30
Не си споменала най-важното - януари и началото на февруари са бъкани от именни дни. Така, че ти трябва известно количество ракия (вино, водка и всичко , съдържащо етанол) и някой именник, а ако няма такъв просто си намери повод :)
Уверявам те, че целия януари и по-голямата част от февруари, ще я прекараш в транс, ако спазваш православния календар :D
цитирай
7. sowhat - уф ивайло пак си залитнала в черногледство
18.01.2010 14:31
виж сега
1 януари е супер готин
2 ту е топло ту е студено, но пък е забавно
3 ни едно килце не съм трупнала, мога да маама още шоколад и да ми е готино
4 все още си намирам безмитни цигари, значи пушенето продължава.
5 свети валентин е ей го де е на
6 пролетта иде със страшна сила
7 днес е атанасов ден, нимой рива те ти още един повод за празнуване.
8 яж, пий и прави любов
9 кажи си че животът е прекрасен
10 прекрасен е! :))))))))))
цитирай
8. trevistozelena - benra
18.01.2010 17:11
никога не е рано, стига да имаш пържени картофки за мезе:-Р
цитирай
9. trevistozelena - bachym
18.01.2010 17:12
всекиму според вкуса:) ...сигурен ли си все пак?...много профанно това с ракията, поне вино да беше...:)
цитирай
10. trevistozelena - zezo
18.01.2010 17:13
няма да те прощавам, щото не си ме изчел внимателно:-Р и именните дни са споменати, и алкохола...там някъде:)
цитирай
11. trevistozelena - доброутросоу:)
18.01.2010 17:15
абе...кофти е...айде да не се лъжем...още е кофти пък гледай кой януари стана :'-(
цитирай
12. zezo - My fault >.<
18.01.2010 21:31
Никога да не чета постове почерпен. Изпускат се важни детайли :)
цитирай
13. sowhat - не лъжииии
19.01.2010 10:21
много е готин януари, чак ми е кеф )))))))))
цитирай
14. razkazvachka - нема страшно днес е 35ти Сечко
05.02.2010 00:30
ей сега ще дойде Бабамарта и после - хоп - ваканцийка...

Поздрави за свежарското текстче!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: trevistozelena
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3005432
Постинги: 345
Коментари: 4670
Гласове: 16103
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930